Kvinnor i krigszoner inga passiva offer

Foton i tävling visar ny bild

RELATIONER

Krig är en affär för män.

Om kvinnor avbildas är det som offer.

Fototävlingen Women Working for Peace vill visa en annan bild.

– Vi vill lyfta fram kvinnors positiva fredsarbete, säger Lena Ag, generalsekreterare för organisationen Kvinna till Kvinna.

Foto: Vera Reider
Bilden visar hur palestinska och judiska kvinnor skördar oliver på Västbanken. Vanligen skördar man på platser där trädens ägare inte kan komma åt dem, på grund av avskiljande stängsel eller för att de finns nära en bosättning. Så man plockar oliverna tillsammans och ger dem sedan till dess ägare.

Bland 60 nominerade fotografier har organisationen Kvinna Till Kvinna vaskat fram tio finalbilder.

Alla kommer från konfliktområden och visar kvinnor som på olika sätt arbetar för fred.

– Kvinnor är ofta viktiga fredsaktörer till exempel när det gäller att ta kontakt över forna fiendelinjer. Men kvinnors insatser för fred marginaliseras ofta, helt enkelt för att de är förtryckta, säger Lena Ag.

Visar starka engagerade kvinnor

Bland bilderna finns de palestinska och judiska kvinnorna som skördar oliver tillsammans. Från Georgien kommer bilden på kvinnoorganisationerna som genom snabbt agerande ordnade mat- och nödhjälpstransporter till behövande. Och där finns serbiska kvinnor som besöker ett minnesmärke över en massaker på kroater.

– Det är en oerhört stor gest. Alla de här bilderna visar starka engagerade kvinnor, de är inga passiva offer, säger Lena Ag.

Men, betonar hon, det betyder inte att kvinnor är fredligare än män.

– Det finns de som ärligt tror att kvinnor är godare än män. Men det tror inte vi. Det är könsrollerna som delar in oss i olika fack, säger Lena Ag.

FAKTA

Women Working For Peace arrangeras av Kvinna Till Kvinna. Se alla tävlingsbidragen och rösta på http://www.kvinnatillkvinna.se/fototavling

Vinnaren koras den 4 maj.

ARTIKELN HANDLAR OM