Snacka känslor – utan goda råd

I Helena von Zweigbergks radioserie om känslor utdelas inga råd

1 av 2 | Foto: Lotte Fernvall
RELATIONER

Svartsjuka, hämnd och obesvarad kärlek.

När Helena von Zweigbergk gör en radioserie om känslor utdelas inte ett enda gott råd.

– Jag tycker vi ska sluta se på varandra som renoveringsprojekt, säger hon.

I programserien ”Oförnuft & Känsla” ska programledaren Helena von Zweigbergk vända och vrida på oönskade känslor.

– Idén är sprungen ur känslan av att mycket som handlar om det känslomässiga idag är så väldigt förnuftigt. Det är fullt med tips och råd om hur man blir en bättre människa, säger Helena von Zweigbergk.

Detta, menar hon, bidrar egentligen bara till att vi känner oss ännu olyckligare och mer misslyckade.

– Människor är på alla möjliga sätt – och kan ha ett bra liv ändå. Jag tycker att vi ska vara mer nyfikna på varandra istället för att hela tiden fundera på hur vi ska förändra varandra och oss själva.

Heta, obesvarade känslor

I första avsnittet avhandlas heta men obesvarade känslor – den olyckliga kärleken.

– Vi ser ofta med väldigt stränga ögon på oss själva, som att vi inte är värda kärlek om vi är fula, tjocka, gamla. Som att det bara är den unga snygga kärleken som är värd nånting. Och vi ställer frågan varför det är så här, säger Helena von Zweigbergk.

I kommande program tas ämnen som hämnd, grämelse, ånger, förväntan och besvikelse upp. Känslor som det ofta finns mycket skam kring.

– Alla kan vara svartsjuka eller känna sig små. Men i och med alla de här hurtiga tipsen så tänker vi att det är fel, säger Helena von Zweigbergk.

Och istället för att försöka göra sig kvitt det som skaver i tio enkla steg, vill hon få igång tankeprocesserna hos lyssnarna.

– Jag tror inte man kan föregå förändringsprocesser, de måste växa fram. Däremot kan det vara skönt att höra andra som upplevt likadant.

Och inte ett enda konkret råd på åtta program?

– Nej. Och faktum är att vi har inte pratat med en enda psykolog eller expert. Vi har talat med författare och olika människor som upplevt olika saker, säger Helena von Zweigbergk.

FOTNOT: Oförnuft & känsla sänds åtta fredagar i P1 med start den 2 juli.