Äldsta syskon blir oftare rockstjärnor

RELATIONER

Han är född att stå på scen, säger många om Mick Jagger.

De har rätt, visar det sig.

En statistiker har räknat ut att det äldsta syskonet har störst chans att lyckas på scen.

Blir ditt barn rockstjärna, skådespelare eller politiker?

Det beror på om det finns syskon.

Ordningen avgör

Statistikern doktor Geoff Ellis i Storbritannien har kommit fram till att förstfödda barn har tre och en halv gånger så stor chans att bli rockstjärnor som deras syskon, skriver Daily Mail. På samma sätt blir det yngsta barnet oftare skådespelare än andra.

Här kan du se vad statistiken säger om ditt barn:

Äldsta syskonet: Ofta energiska och ambitiösa med ett stort behov av uppmärksamhet. Enligt Ellis undersökning är tre fjärdedelar av alla rockstjärnor äldsta eller enda barnet.

Som exempel på förstfödda nämner han Mick Jagger, John Lennon och Paul McCartney.

Yngsta syskonet: Har dubbelt så stor chans som äldre syskon att bli skådespelare.

De yngsta i familjen är ofta risktagare med humor som gillar att synas, enligt undersökningen.

Exempel på skådespelare som är yngst i en syskonskara är Julia Roberts, Reese Witherspoon, Judi Dench, Kevin Spacey och Daniel Day Lewis.

Mellanbarn: Familjens diplomater. Fast mellan sina yngre och äldre syskon har mellanbarnet lärt sig konsten att vara diplomatisk samtidigt som de fått kämpa för att synas. Enligt den brittiska undersökningen har mellansyskon 67 procent högre chans att bli premiärminister än sina bröder och systrar.

Såväl den nuvarande premiärministern David Cameron som företrädarna Gordon Brown och Tony Blair är mellansyskon.

Studien visar också att politiska ledare ofta kommer från stora familjer med många barn (att medla mellan, kan man gissa).

Ensambarn saknar driv

Enligt Ellis studie har ensambarn minst chans att bli miljonärer. Forskarna misstänker därför att syskonrivalitet ligger bakom många framgångsrika entreprenörer.

Geoff Ellis statistiska studie bygger på information om 100 kända människor, däribland 20 rockstjärnor, 20 premiärministrar och 20 prisbelönta skådespelare.

Hur pålitlig är då studien? Enligt statistikern Ellis är det bara en chans på tusen att kopplingen som han funnit mellan äldsta syskon och rockstjärnor är en slump.