Förnedring under hippan – nej tack!

Möhippans tid är nu – så fixar ni bästa dagen för den blivande bruden

Foto: Carolina Byrmo
En lyckad möhippa är en välplanerad sådan. Varför inte börja med att locka den intet ont anande bruden till en fin park?
RELATIONER

Tokiga upptåg där bruden förnedras offentligt är inte okej år 2010.

Men hur fixar man en lyckad möhippa?

Caroline Anderson-Gadd tröttnade på sorgliga hippor och skrev en bok med smarta tips.

– Jag vill slå ett slag för den personliga hippan, säger hon.

Foto: Carolina Byrmo
Lämna för allt i världen inte bruden åt sitt öde när möhippan är över. Särskilt inte om hon är överförfriskad.

För att ge väninnan en oförglömlig dag i härligt sällskap, gäller det att anpassa tema och aktiviteter efter brudens personlighet. Och se till att ha gott om tid. Det blir sällan lyckat att hasta mellan upplevelser och platser, tycker Caroline Anderson-Gadd.

Av att läsa hennes bok ”Hippa – Guiden till den roligaste möhippan” förstår man att förberedelserna är viktiga.

– En lyckad möhippa kräver planering och engagemang. Dessutom är det alltid kul om så många som möjligt av vännerna kan komma.

Handgripliga tips

Boken är full av handgripliga tips, goda råd och praktiska listor som underlättar vid planeringen av möhippan. Dessutom kan en välförberedd hippa sänka prislappen.

Caroline Anderson-Gadd är skeptisk till bombastiska möhippor som tömmer plånboken.

– Det läggs galet mycket pengar på både bröllop och möhippor. Jag vill slå ett slag för den enkla men personliga möhippan, säger hon och ger förslag på budget­alternativ.

– Gör ett hemma-spa, grilla korv i skogen och sov i tält, det finns massor att göra! Utnyttja alla kontakter ni har, ta hjälp av grannar och släktingar.

En genomtänkt möhippa

Caroline Anderson-Gadd berättar att hon är lyckligt gift. Sex år har gått sedan hennes egen möhippa, en härlig dag som hon alltid kommer att minnas.

– Vi åt god libanesisk mat och dansade magdans. Men bäst av allt var att så många kom för min skull och var där tillsammans med mig.

Boken skrev hon när hon väntade sitt andra barn.

– När vänner når en viss ålder gifter de sig en efter en. Jag fick höra historier om många möhippor och började fundera över varför de såg ut som de gjorde och framför allt varför de inte var mer genomtänkta. På så vis skulle möhippan kunna bli både roligare och bättre, och pengarna mer välinvesterade, säger hon.

Men Caroline Anderson-Gadd understryker att hon inte är någon expert, utan skrev boken för att hon tyckte det fattades en praktisk, nutidsorienterad guide i ämnet.

”Förnedring är uteslutet”

Det finns flera inslag hon anser att man absolut bör undvika på en möhippa år 2010.

– Jag tycker att all typ av förnedring är helt uteslutet, det vill säga att sälja kyssar eller kondomer, dra runt på stan och göra bort sig.

Ytterligare en sak Caroline Anderson-Gadd vill varna för är att dricka för mycket alkohol.

– Och lämna framför allt inte bruden vind för våg när kvällen är över. Särskilt inte om hon är berusad. Se i stället till att hon kommer hem, eller ha pyjamasparty och ligg och snacka hela natten i någons sommarstuga.

Ska bli ett minne för livet

Att arrangera en möhippa är en gammal tradition med anor från 1500-talet. Då kallades det ”mökväll” och gästerna var ofta brudens släktingar. Festen hölls dagen före bröllopet, och det var mamma och pappa som stod för kalaset. Bruden badades för att hon skulle vara fin på själva bröllopsdagen.

Först i slutet av 1800-talet blev möhippan en tillställning enbart för tjejer.

Att traditionen finns kvar än i dag tycker Caroline Anderson-Gadd inte är särskilt konstigt.

– Det är ju ett sätt att lyckönska och ”ta farväl” av sin kompis som går in i äktenskapets hemliga port. Det gör man med en härlig dag som är tänkt att bli ett roligt minne för livet. Därför är det så viktigt att inte planera in saker som den blivande bruden inte vill.

Så fixar du en lyckad möhippa

* Ha lagom många aktiviteter och planera in ”dötid” där ni bara umgås och pratar. Ett allt för stressigt program skapar ingen mysig stämning.

* Planera dagen i god tid, gärna på ett särskilt tema som passar brudens personlighet. Eftersom man ofta är ganska många gäller det att boka aktiviteter och kanske restaurangbord i god tid, så alla får plats.

* Ta hjälp av grannar och släktingar för att hålla nere kostnader. Alla brudens väninnor ska kunna delta, inte bara de som har gott om pengar.

Undvik detta:

* Drick måttligt med alkohol. En möhippa blir inte roligare av minnesluckor och illamående.

* Låt bruden slippa förnedrande och pinsamma uppdrag. Möhippan ska vara minnesvärd på ett positivt sätt. Att tvingas sälja kyssar eller kondomer på stan är något de flesta snarare förtränger i efterhand.

* Lämna inte bruden ensam, se till att hon kommer hem efter möhippan. Varför inte sova över i en sommarstuga och ligga och prata halva natten?