”Jag fick inte en enda groupie!”

Karin Adelsköld var ensam tjej i komikerensemblen – vars turné blir till tv-serie i kväll

Foto: Magnus Wennman
Karin Adelsköld är journalist och ståuppkomiker – och aktuell i tv-serien Sunny standup som har premiär i kväll. Här med sambon John Persson, författare och formgivare.
RELATIONER

Hon var rädd för Peter Wahlbeck – och såg fram emot alla manliga beundrare.

Men turnén med de stora humornamnen blev inte som Karin Adelsköld väntat.

– Inte en enda groupie!

Karin Adelsköld, teknikbloggare och skribent, hade egentligen inga tankar på att börja med stå upp-komik.

Kursen hon gick skulle möjligtvis göra henne roligare som föreläsare.

– Jag hade aldrig ens sett standup. Men jag blev övertalad av några 21-åriga killar att testa.

Efter att ha deltagit hon i en rookietävling där hon kom tvåa blev hon uppringd av det produktionsbolag som har bland annat David Batra och Johan Glans i sitt stall.

”Visste inte om nerverna skulle hålla”

Och så kom det sig att hon förra sommaren turnerade med ”de stora” under turnén Sunny Standup i södra Sverige. Med helt andra publiksiffror än Karin Adelsköld var van vid.

– Jag visste inte om nerverna skulle hålla. Men det gick väldigt väldigt bra.

Journalisterna flockades kring de stora namnen. Fick Karin Adelsköld någon fråga så var det ofta ”hur är det att vara ensam tjej?”.

– Till slut kom jag på ett standardsvar; att det är värdelöst att inte kunna låna tamponger av någon. Men annars var det ju de här stora kända manliga komikerna oerhört generösa med att lyfta fram mig. Jag var lite rädd för Peter Wahlbeck innan. Men han var han som verkligen tog sig an mig, stöttade och gav tips, säger Karin Adelsköld.

”Tjejer har ofta sämre självförtroende”

Att komiker är ett så mansdominerat skrå tror Karin Adelsköld är något som grundläggs redan i skolåldern. Redan där är det killarna som är mest högljudda killar och tar mer plats.

– Det är lite mer humorgenren som inom teknik. Tjejer har ofta sämre självförtroende. Många tjejer är jättetekniska men tror inte det och ger upp. Inom standup är det fler tjejer som ger upp, medan killarna kämpar på mer.

Samtidigt menar hon att det visst är en fördel att vara tjej i en mansdominerad bransch.

Ställs det lägre krav då?

– Möjligtvis av arrangören, du kanske får chansen lättare som tjej. Men publiken ställer nog högre krav, säger Karin Adelsköld.

En annan sida av att vara kvinnlig komiker är bristen på – manliga beundrare.

– Jag har hört av andra kvinnliga komiker; de har aldrig fått ligga så lite som sedan de blev komiker. Jag har ju mitt på det torra, men hade sett framemot bonusen att få tacka nej till karlar över hela landet!

Så blev det nu inte. På Sunny Standup-turnén var det bara kändisarna som hade anhängare.

– De hade horder av groupies! Och jag hade inte en enda, säger Karin Adelsköld.

Skrev autografer på killarnas magar

När det blev ett föremål för ständiga skämt, så beslöt hon att råda bot på bristen själv. Inför uppträdandet i Göteborg ringde hon arrangören och bad dem anlita några snyggingar.

– Det kom sju assnygga killar, jag fick skriva på deras magar och så. Det var riktigt kul att se de andra stå där som fågelholkar – och låtsas en stund att jag var en stor stjärna.

Med start ikväll sänder Kanal 5 en dokumentärserie om turnén. Förutom Karin Adelsköld medverkar David Batra, Måns Möller, Thomas Järvheden, Hasse Brontén, Özz Nûjen, Peter Wahlbeck och Christopher Linnell.

Och till sommaren bär det av igen.

– Jag kommer känna mig säkrare, även om jag fortfarande är nybörjare. Och i år blir det ett helt tjejgäng som åker med!