”Jag får inga roller om jag inte är smal”

Foto: AP
”Jag kan vara burdus och vulgär”, säger Amanda Seyfried, 24, om sin tatuering.
RELATIONER

Skådespelerskan Amanda Seyfried hymlar inte.

Hon berättar att hon måste träna hårt, trots att hon tycker att det smala skådespelaridealet är löjligt. Och om det komplicerade förhållandet till Dominic Cooper säger hon:

— Jag vet inte om han är den rätte.

Foto: AP
Amanda Seyfried och Dominic Cooper har varit ett par både på vita duken och i verkligheten. Men deras relation är allt annat än enkel. — Ibland är det svårt att få det att fungera, säger hon.

På bild ser skådespelerskan Amanda Seyfried, 24, ut som en blond ängel. Men under det väna leendet döljer sig en rättfram person som säger som det är och har ett slangord för vagina intatuerat på foten.

Colin Firth inspirerade

– Jag har en snuskig humor. Jag kan ­vara burdus och vulgär, säger hon.

Skådespelerskan valde att tatuera in ordet ”Minge”, ett brittiskt slanguttryck för det kvinnliga könsorganet, efter att hon hört medspelaren Colin Firth, 49, ­använda det flitigt under inspelningen av succéfilmen ”Mamma mia!”.

– Jag och min bästa vän Rachel ­McDowell som också spelade i filmen har matchande tatueringar med ordet ”Minge”. Det står där för att få mig att skratta och det gör jag också varje gång jag ser det, säger hon.

ABBA-­musikalen ­”Mamma mia!” har betytt mycket för Amanda Seyfried – både karriärmässigt och privat. Det var ­hennes stora ­genombrottsfilm och det var där hon träffade den brittiske skådespelaren Dominic Cooper, 32. I filmen spelar de ett kärlekspar och i verkligheten växte förälskelsen fram mellan tagningarna. Men nyligen kom uppgifter om att paret tagit en paus i sitt förhållande.

– Amanda och Dominic har varit på och av under en period och just nu tar de en paus. De är jättebra vänner och skulle fortfarande kunna bli ihop igen, säger en källa till tidningen People.

Men efter nyheten om parets kris sågs Dominic Cooper flörta loss med skandalstjärnan Lindsay Lohan, 23, under filmfestivalen i Cannes. De festade tillsammans på klubben Le Baron till fem på morgonen.

– Det såg helt klart ut som om det var något på gång ­mellan dem, säger ett vittne till tidningen Us Magazine.

Kärlekshistorien mellan Amanda Seyfried och Dominic Cooper har varit rörig ända från början. När de inledde sin relation var han fortfarande tillsammans med sin tidigare flickvän sedan tolv år.

– Jag visste inte hur han ville göra, så vi gick skilda vägar och jag började dejta en annan. Då flög Dominic över till mig och såg till att jag aldrig träffade den killen igen, berättar hon.

Men deras relation har komplicerats av att han bor i England och hon i New York. Amanda Seyfried har berättat att de kämpat hårt för att få sitt långdistansförhållande att hålla:

– Vi måste turas om att flyga för det är inte rättvist om en person måste stå för allt resande. Ibland är det svårt att få det att fungera.

Karriären viktigast

Redan innan ryktena om pausen började spridas erkände Amanda Seyfried att hon inte var säker på att Dominic Cooper var mannen i hennes liv.

– Jag vet inte om Dominic är den rätte. Hur dumt det än ­låter så har jag lärt mig att det inte går att ha ­förväntningar kring relationer. Det är hälsosammare så.

Men att det strular privat är ändå ingen katastrof för skådespelerskan – för just nu är karriären hennes högsta ­prioritet. Skådespeleriet är Amanda Seyfrieds passion och efter ”Mamma mia!” har hon ­kunnat välja och ­vraka bland ­rollerna i Hollywood.

Skådespelerskan har den ­senaste tiden synts i flera olika filmer i varierande genrer. ­Förra året kom skräckfilmen ”Jennifer’s ­body”, komedin ”Boogie woogie” och dramathrillern ”Chloe”, och nu är hon aktuell med kärleks­filmen ”Dear John” där hon ­spelar mot Hollywoodhunken Channing Tatum, 30.

Channing bäst på kyssar

”Dear John” är regisserad av svensken Lasse Hallström, 64, och handlar om ett par där mannen tar värvning i armén och lämnar sin stora kärlek, spelad av Amanda Seyfried, för att åka ut i krig.

Filmen handlar om två personer som håller kontakten via brev. När skrev du själv ett senast?

– På julafton, i mitt gamla flickrum, som svar på ett brev jag ­hade fått. Det var det vackraste brevet som jag ­någonsin skrivit. Men jag och en ex-pojkvän brukade skriva kärlekslappar till varandra då och då, trots att vi bodde nära varandra, och det var trevligt. Jag har sparat dem för tur och för inspiration, säger Amanda Seyfried.

Får du många brev från fans?

– Folk skriver så konstiga saker till mig. Min mamma tar hand om alla mina fanbrev. Det är ett bra jobb för henne att ha, för hon blir väldigt stolt. Och små barn brukar skicka beundrarbrev med teckningar av mig som Sophie i ”Mamma mia!” med lockigt hår. Det är ­väldigt gulligt.

Du kysser Channing Tatum i ”Dear John” och Megan Fox, 24, i ”Jennifer’s body”. Vem kysser bäst?

– Channing så klart.

Det måste ha varit en trevlig upplevelse?

– Mitt 13-åriga jag skulle ha skrikit om hon såg mig kyssa Channing. När jag var tonåring drömde jag om Justin Timberlake eller Leonardo DiCaprio, och nu har Channing tagit över hans roll som en av de sexigaste männen i filmvärlden. Jag är säker på att en massa tjejer är avundsjuka på mig. Det är helt galet. Det är konstigt att vara skådespelare eftersom man vänjer sig vid att hångla med alla möjliga olika personer.

I ”Dear John” gör din karaktär stora uppoffringar för ett barn. Är det ­något du kan relatera till trots att du inte själv har barn?

– Absolut. Jag skulle göra likadant. När man pratar med ­personer som har barn ser man att l­ivet är så mycket mer då och att man skulle göra vad som helst för dem. Jag säger inte att man ska hålla ihop för barnens skull om man är i ett dåligt äktenskap, men det är viktigt att sätta barnen först.

”Jag måste träna”

Som ung Hollywoodstjärna, känner du en stor press att se bra ut hela tiden?

– Om jag inte hade joggat och tränat hade jag aldrig kunnat vara så här smal. Men jag måste hålla mig i form eftersom jag är skådespelerska. Det är löjligt och sjukt, men jag skulle inte få några roller annars. Om jag hade varit större tror jag inte att de hade valt mig till att spela i ”Mamma mia!”.

Så det krävs mycket jobb för att se ut som du gör?

– Jag är i 20-årsåldern och jag vet hur jag ska ta hand om min kropp. Jag gillar helt klart att vara vältränad och smal, men jag håller mig inte smal utan en jäkla massa jobb. Jag joggar och tränar, sedan äter jag. Att hålla mig i form är ständigt i mina tankar.

Du är en väldigt mångsidig skådespelerska. Vilken sorts filmer gillar du mest?

– Jag är ganska romantisk, jag gillar att vara med i kostym­dramer. Den typen av romantik existerar inte i dag.

Hur känner du inför att vinna priser?

– Jag hörde ett rykte om att vissa priser bara är publicitetstricks. Till en början blev jag smickrad av att vinna, men när jag fick reda på att folk kanske hade betalat för att jag skulle få pris förstörde det känslan lite. Jag hoppas att ryktet inte stämmer, men jag vet inte.

Du måste vara van vid att se dig själv på film numera. Har det någon gång känts konstigt?

– Jag hade en hand­dubbelgångare i en film och det var så läskigt att vi var tvungna att be producenten sätta tillbaka mina riktiga händer. De såg ut som alienhänder. De var så långt från mig, de var solbrända, manikyrerade och hemska. De var inte jag!

FAKTA

Amanda Seyfried

Ålder: 24 år.

Bakgrund: Hon gjorde långfilmsdebut i succéfilmen ”Mean girls” 2004 tillsammans med bland andra Lindsay Lohan, 23.

Yrke: Skådespelerska.

Aktuell: Med filmen ”Dear John” som hade biopremiär den 4 juni i Sverige och filmen ”Letter to Juliet” som hade ­premiär i USA i maj.

1 av 3 | Foto: Bulls

Amanda Seyfrieds stil – från 0 till 100 på fem år

AV: Kate Randall /Bang ÖVERSÄTTNING & TEXTBEARBETNING: Anna Flytström