Mammaledig – då sprudlar kreativiteten

Var femte kvinnligt företag startas under föräldraledigheten

RELATIONER

Lattemammor med gröt i hjärnan?

Glöm det.

Under föräldraledigheten spirar kreativiteten och affärsidéer föds.

– Det är en ny fas i livet då många får nya idéer, säger Frida Haavisto på Driftig.nu.

Frida Haavisto, grundare och vd, Driftig.nu.

En femtedel av de kvinnliga företagarna startar sitt företag under mammaledigheten. Det visar en undersökning bland 1000 av de 9000 medlemmarna i det kvinnliga karriärnätverket Driftig.nu.

– Många hade funderat länge på att starta eget. Under föräldraledigheten har de fått tid att reflektera över sina liv och fått nya idéer. Och upptäckt att det finns ett behov av deras produkt eller tjänst, säger nätverkets grundare och vd, Frida Haavisto.

Använda hjärnan

Och visst syns det att det är det nya livet som ger inspiration. Ekologisk barnmat, personliga gosedjur, barnkläder - många företag har koppling till barn och föräldraskap.

– Den som är hemma och tar hand om sitt barn kan inte förväntas sitta och stirra i väggen. Jag skulle bli väldigt rastlös om jag inte fick vara kreativ och använda hjärnan, säger Frida Haavisto.

Fila på affärsidén

Men det gäller att se upp. Att arbeta samtidigt som man tar ut föräldrapenning är inte tillåtet. Tar man däremot inte ut full ersättning är det inget hinder.

Frida Haavisto menar att det sällan handlar om fullskaligt företagande, utan mer om att få en affärsidé – och fila på den.

– Det är inte många som går ut och säljer. Kanske gör de lite marknadsresearch, skaffar kundkontakter. Att starta ett företag är en lång process - att få det lönsamt en ännu längre, säger hon.

”Tiden räcker inte till”

Fördelen med att vara sin egen när de mammalediga dagarna är slut, är att kunna styra sina arbetstider och inte behöva hasta iväg till en arbetsplats till ett visst klockslag.

Men det innebär också hårt jobb.

– När vi frågade om svårigheterna, var ett av de vanligaste svaren att få ihop livspusslet. Ett annat var att tiden inte räcker till, säger Frida Haavisto.