Hårda kläd- och sminkregler för butiksanställda

Inga klumpar i mascaran Oplockade ögonbryn Ofärgat hår

RELATIONER

Inga klumpar i mascaran och inget läppglans.

American Apparel har hårda regler för hur de anställda får se ut.

Reglerna gäller även i klädkedjans butiker i Sverige.

– Delar av det stämmer. Men jag får inte prata med dig om det här, säger en anställd.

Foto: Hitta.se

Den amerikanska nyhets- och skvallerbloggen Gawker publicerar dokument som visar vilka klädkoder som gäller för anställda i klädkedjan American Apparels butiker.

I ett e-mejl skriver en representant för företaget att ett minimum av makeup bör användas eftersom American Apparel vill ”hylla naturlig skönhet”.

– Flytande eyeliner, ögonpenna och ögonskugga avråder vi från. Mascara måste se naturligt ut, den bör inte vara klumpig eller i en färg som inte passar din hud- eller hårfärg, står det i skrivelsen.

Män får inte sminka sig alls

Kvinnliga anställda bör inte heller ha läppglans, möjligen läppstift i subtila nyanser.

Män får inte sminka sig alls och företaget avråder från hårprodukter som gör håret ”stelt” eller får det att se ”onaturligt eller fett” ut.

Ögonbryn får inte vara för hårt plockade och håret bör vara långt, ofärgat och så obehandlat som möjligt.

– Att föna håret kan skada det, så det avråder vi från.

Detaljerade listor

Gawker publicerar också utdrag ur det dokument med riktlinjer som delas ut till nyanställda. Där finns bland annat en detaljerad lista över vilka skor man får och inte får använda.

Vinterskor, uggs, flipflops, gladiatorsandaler, Converse, mockasiner och kängor bör inte pryda fötterna på varken butiks- eller lageranställda. Över listan över godkända skodon finns bland annat företagets egna skor liksom loafers, seglarskor, stövlar och vintage-skor. Vita tygskor kan gå an – om de är oklanderligt vita.

Hänvisar till klädkod

I ett av e-mejlen hänvisar företagets representant till den rådande klädkoden – ”basic dress code”. Där kan man bland annat läsa att män som bär skjorta ska ha den instoppad i byxlinningen. Skjortan får inte vara för stor och inte för tajt. Samma gäller byxor.

– Är det någon anställd som bär kläder som inte sitter ordentligt, var god och kontakta mig omgående så att vi kan lösa frågan, står det i brevet.

I Sverige finns två American Apperel-butiker, båda i Stockholm. Ingen av de anställda vill kommentera regler som gäller här, men bekräftar att för Sverigebutikerna gäller samma riktlinjer som för företagets butiker i andra länder.

Stämmer de uppgifter som figurerar på amerikanska sajter om era klädkoder?

– Delar av det stämmer. Men jag får inte prata med dig om det, säger en av de anställda.

Tidigare har American Apparel varit i blåsväder för sin policy att anställa personer efter utseende. Ansökningshandlingarna ska också kompletteras med bild i helfigur.