”Jag tog fram geväret och tänkte – nu räcker det”

Succéförfattaren Börge Hellströms mörka förflutna var nära att ta hans liv – i stället blev det hans drivkraft

Foto: SARA RINGSTRÖM
Från missbruk till succé-författare. Redan i tidig ålder upptäckte Börge Hellström alkoholen. Efter år av missbruk är han numera en nykter alkoholist och en av landets största deckarförfattare. På bilden syns han med spanieln Maja.
RELATIONER

Då: en deprimerad alkohol- och narkotikamissbrukare stirrade ned i ett hånfullt blängande fördärv.

Nu: en nykter miljonsäljande deckarförfattare kastar backspegelsblickar över sin berg-och-dalbane-bakgrund och finner mening i mörkret.

– Jag tror på något sätt att jag har kommit dit jag är i dag på grund av allt som har hänt tidigare i mitt liv, säger Börge Hellström, 52.

Det är december 1993. Börge har druckit ett par öl ute på Ingarö och vaknar upp i sitt hus på Värmdö, mitt i mörka vinternatten, utan att veta hur han har tagit sig hem. Han känner att han fortfarande är berusad trots att han inte alls har druckit särskilt mycket under kvällen. Snart inser han att hans lever har havererat efter decennier av missbruk. En tanke slår honom. ”Nu skiter jag i det här”. Han reser sig, hämtar sin älgstudsare och två patroner. Han trycker in en av dem i loppet på geväret. Han har bestämt sig.

Simon Löfroth