Grannarna hjälpt åt med veckopusslet

"När man är fyra vuxna är det alltid någon som har tid"

1 av 2 | Foto: Pernilla Wahlman
Barn från vänster; Nova Nordlöw, 6, Kalle Brahn, 6, Oskar Brahn, 3, Hailey Nordlöw, 3. Vuxna från vänster; Peter Nordlöw, Per Brahn, Kajsa Paulusson, och Anna Nordlöw.
RELATIONER

Gå ut med hunden, handla, laga mat, hämta barnen på förskolan? … Varför kämpa med vardagsbestyren själv när man kan hjälpas åt? Småbarnsfamiljerna Nordlöw och Brahn-Paulusson har bildat ett superteam tillsammans.

– Det är en sådan befrielse att komma hem från jobbet och slippa tänka på vad man ska äta till middag några kvällar i veckan. I stället kan man ägna den tiden åt att vara med sina barn, säger Anna Nordlöw.

Barnen är som syskon och föräldrarna bästa vänner. De äter middag tillsammans nästan varje kväll, har hemnycklar till varandra och turas om att hämta och lämna på förskolan. I varsin villa i Valbo, mellan Gävle och Sandviken, bor grannarna som delar vardag.

– Det är en otrolig stress-relief. Vi turas ofta om att vara barnvakt åt varandras barn också, så att man kan gå på bio eller gå ut och äta. Det är en stor trygghet att vi har varandra eftersom ingen av oss har anhöriga som kan backa upp oss här, säger Anna Nordlöw.

Lever sida vid sida

Hon är gift med Peter Nordlöw och paret bor med sina två döttrar Nova och Hailey i en av villorna. För tre år sedan flyttade Per Brahn och Kajsa Paulusson med sönerna Kalle och Oskar in i grannhuset. Sedan dess har de levt sina liv sida vid sida. Ett tag var det till och med tal om att slå ut väggarna och bygga ihop husen till ett minikollektiv. Men riktigt så långt gick de aldrig.

Peter och Per är barndomskompisar och när Kajsa och Anna blev gravida samtidigt för sex år sedan började paren umgås mer. Sedan dess har de följts åt genom graviditeter och föräldraledigheter. Det var inte planerat – men de fick även sina yngsta barn, Oskar och Hailey, samma år.

– De är fantastiskt hur allt har fallit sig! De har ju två pojkar och vi två flickor så vi brukar skoja om att vi är jämna par på middagarna här hemma, säger Anna och skrattar.

Flyttade in i grannhuset

Allt startade med att Kajsa och Per började titta på hus i närheten av Anna och Peter. Plötsligt visade det sig att deras närmaste grannar skulle flytta. De fyra vännerna jublade. Men huset behövde renoveras och under tiden åt familjerna mat hemma hos Anna och Peter.

– Sen dess har det bara flutit på. Vi brukar laga mat varannan dag ungefär, men det är inget uttalat direkt. Det är väl i princip bara om någon är bortrest, sjuk eller har gäster som vi inte äter ihop.

Värderar vuxentiden

De ser sig som en storfamilj och de fyra barnen rör sig vant mellan villorna.

– Hela livet handlar ju om relationer och både vi och barnen får ju verkligen slipas i det nu. Sen har man ju alltid friheten att gå hem till sig om man känner för det.

Båda paren värderar den vuxentid de får tillsammans väldigt högt. Något småbarnsföräldrar inte brukar vara så bortskämda med.

– När barnen har somnat kan vi gå över till varandra och kolla på film, fika eller bara sitta ute i trädgården. När Kajsa och Per var nyinflyttade satt vi och spelade Alfapet till långt in på natten – trots att vi hade varsin nyfödd bebis. Det kändes så lyxigt!

De gör det tillsammans

Laga middag

Laga middag åt varandra. Det blir både trevligare och enklare. Tänk att en stressig vecka helt kunna avsäga sig plikten att sno ihop middagsmat till familjen!

Hämta barn

Hämta barn på förskolan. Turas om att hämta och lämna på förskola och skola. Barnen blir bara glada att få fortsätta leka med sina kompisar och föräldrarna får lite extra tid några dagar i veckan.

Starta en bilpool

Ni kanske inte behöver en bil varje dag utan bara då och då? Då är det perfekt att gå ihop med andra i samma situation. Ni är flera som tar ansvar för besiktning, biltvätt och däckbyten. På sajten bilpool.nu hittar du bilpoolerna där du bor.

Dela på stugan

Ha gemensam sommar­stuga. Dela upp det som måste göras och hjälps åt med sådant som är tungt. Perfekt för familjer som inte har möjlighet att tillbringa

Samsas om hunden

Dela på hunden. Med heltidsjobb kan det vara svårt att ha tid med en hund som måste rastas och inte kan lämnas ensam för länge. Dessutom kan det bli dyrt med mat, tillbehör och eventuell dagisplats. Är ni flera som delar på vårdnaden löser ni allt detta!