Rynksprutan bara början

Framtidens plastiktrender är här

RELATIONER

För några år sedan lanserades botox och gjorde det möjligt att få smita iväg för ett ansiktslyft på lunchen. Då kändes det extremt att låta injicera sig med nervgift för att frysa tidens tecken. Men ”rynksprutan” var bara början.

De nya teknikerna suddar ut gränserna mellan medicin och skönhet

Plötsligt är det mesta möjligt – och upplevs mycket mindre läskigt.

Foto: Colourbox

För mindre än tio år sedan kändes plastikkirurgi som en främmande företeelse för oss ”vanliga” svenskar. Att lägga sig under kniven gjorde möjligen stenrika Östermalmsdamer och Hollywoodkändisar. I dag är inställningen en helt annan. På aftonbladet.se ställde vi frågan: ”Tror du att du någon gång kommer att plastikoperera dig?” Drygt 30 procent av er läsare svarar ett tvärsäkert ”ja”, närmare 11 procent har redan gjort det och 21 procent säger ”kanske, jag är lite nyfiken”.

Att vi är mer öppna för att korrigera det vi är missnöjda med i vårt utseende, märks – inte minst – på klinikerna.

– Det har blivit mycket mindre tabu att vilja fixa ­sina skönhets­skavanker, säger ­plastikkirurgen Magnus ­Hober vid Improva ­plastikkirurgi i Stockholm.

Fullbokad klinik

Han är en av Sveriges mest välrenommerade plastikkirurger och kliniken är fullbokad av patienter som vill göra allt från botoxbehandlingar till stora bukplastiker.

– Fortfarande är det i huvudsak kvinnor som konsulterar mig, men fler och fler män gör också korrigeringar.

I takt med att ”light-lyft” som botox och fillers har blivit vanligare, ökar även vår villighet att göra större ingrepp. Den som väl har börjat trixa med sitt ­utseende, fortsätter ofta.

– Visst är det så, bekräftar Oya Kocabalkan, plastikkirurg vid Strandklininken i Stockholm.

– Det är som att en spärr släpper efter den första operationen, säger hon.

Drastisk utveckling

Och samtidigt som patientintresset växer, går utvecklingen inom skönhetskirurgin drastiskt framåt. Per Hedén, docent i plastikkirurgi på Akademikliniken i Stockholm började sin plastikkarriär i slutet av 70-talet. När han gjorde sin första bröstförstoring kunde han sammanfatta informationen om ingreppet på ett A4-papper.

– I dag kan jag hålla en åtta timmar lång föreläsning i samma ämne och ändå inte få med allt, säger han.

FAKTA

Skönhetsfakta

I USA kan du köpa dig en plats i en bank för att lagra dina egna eller dina barns stam­celler. De är bra att ha om du i framtiden behöver en njure, nytt hjärta eller slätare hy.

På 1700-talet fyllde man ut läppar och kinder genom att injicera gummi och paraffin.

Under 1900-talet experimenterade man med exotiska material som silke och ­elfenben för att förstora brösten.

Så sent som på 50-talet prövade man att operera in syntetisk svamp för att få större bröst. Inte så lyckat, för de nya brösten krympte och stelnade.

Det tar idag runt två månader att odla fram ny bröst­vävnad med hjälp av celler från en bit hud. Än har man inte hittat det bästa sättet att fästa vävnaden vid kroppen.

I dag finns det permanenta fillers som innehåller plexiglaskulor för att fylla ut rynkor, detta har lett till vävnadsdöd hos flera patienter.

Johanna Storås

ARTIKELN HANDLAR OM