Ut och njut!

Malin Wollins bästa tips för familjesemestern

Foto: kristina wirén
Wendelas krönikör har semester och passar på att ge sina bästa tips. Här ballerina-picknick med barnen Saga, Arvid och Astrid.
RELATIONER

Sommar, semester, familjeliv och?... kaos.

När alla ska koppla av, njuta och underhållas på en och samma gång är det lätt att viloperioden mynnar ut i en regelrätt familjefejd.

Men så behöver det inte bli.

Här ger Malin Wollin sina bästa tips för en lyckad familjesemester.

1. Ät all mat utomhus

Höst, vår och vinter äter vi alla mot vår vilja mellan 17 och 18 och ingen sitter still och ingen tycker om maten och du tänker att det är en ryslig tur att du bara behöver laga ett mål mat om dagen. När det är sommar ska du föda all din avkomma, hela tiden. Jag föreslår: Ät all mat ute. På gräsmattan. Ta en filt och sätt er i en sån där härlig familjering. Det spelar ingen roll vad du bjuder på, allt är nämligen gott på en filt. Ut och njut, barnen kan äta när sommaren är slut. 

2. Börja tidigt – se vad som händer

Foto: kristina wirén

En av fjolårets mest lyckade dagar var när vi åkte till Ölands östra sida med våra bästisar. Vi badade, lekte och fikade. Köpte glass i en kiosk med träpall upp till luckan. ”Vad gör vi nu?” sa vi när dagen tog slut. Och så såg vi till att den inte gjorde det. 

Vi åkte runt tills vi kom fram till en mysig restaurang, åt underbar mat och barnen lekte. Sedan åkte vi vidare till en pub där mammorna fick ett glas vin och barnen varsin chokladboll. 

Ingenting hade vi planerat, ingenting hade vi med oss. 

Låt alltid varma koftor ligga i bakluckan på bilen. Då kan dagen sluta var som helst. 

3. Barn älskar traditioner

Foto: kristina wirén

De älskar att ha något att se fram emot som ser likadant ut varje år. Traditioner med barn är att ha små livsviktiga hållplatser utplacerade längs livets grusgång.

Viktigast på hela sommarlovet är dagen på Öland. Den dagen. Vi har många dagar på Öland men bara en då vi åker över med pappas båt. Barnen får mysa i kabyssen med bamsetidningar och jag vet att den salta doften från morfars båtkuddar glömmer de aldrig. 

Vi stannar till i vår hemliga vik, som egentligen inte är ett dugg hemlig, men allt låter bättre när det är hemligt och mystiskt och speciellt. Lägg till ordet äventyr i allt du säger till barnen.

4. Barnen kan själva

Foto: kristina wirén

Ta en stund för dig själv. Lita på att barnen kan klara sig själva. Det är bra för dem, de blir självständiga, starka och lagom härdade. Att låta barnen sköta sig själva ger dessutom en härlig bonus till föräldrar som får en stund i fred.

När treåringen balanserar längst ut på bryggan i den bråddjupa gästhamnen är det kanske inte läge att lära ut ”Själv är bäste dräng raring!” Men en sexåring kan gå till kiosken och handla glassen själv, en åttaåring kan ta fram frukost till sig och sina syskon.

5. Lägg barnen tidigt

Foto: kristina wirén

Var en smart förälder. Lägg barnen tidigt. Visst är det härligt att lära dem att sova mellan 22:00 och 9:00 – men det är mycket trevligare att ha kvällarna för sig själva. Jag ger dig min morgon jag ger dig min dag, och så får pappa och jag vara i fred på altanen i kväll i våra koftor och leka nyförälskade.

Vi har varit otroligt slapphänta när det gäller dygnet och deras timmar. I fjol hände det att vi vaknade klockan 10 och undrade om barnen hade gått upp och rymt hemifrån. Men de låg och sov med sina stjärtar i vädret i samma ställning som de däckade i klockan 23:55 kvällen innan efter vårt 383:e ”Gå och LÄGG er”. 

I sommar är det simskola klockan 9:15. Tidig uppgång är alltså inte valfritt. Upp i vettig tid, äta lite strävsam filmjölk och så lite kommunal simskola på det. Så härdas vilddjur.

6. Tänk: Fuck it

Det är lätt hänt att sommaren blir ett enda långt hittapåhittapåhittapå och när hösten kommer med jobb och skola känns det som semester. 

Inte ska det väl vara ett företag att vara hemma med barnen på sommarlovet?

De friaste av dagar blir dessutom ofta de stressigaste, för nu ska vi ha det så braaaa.

Mitt nya knep är att tänka fuck it. Jag bara sätter mig ner där jag är och låter barnen bilda hög ovanpå mig. Fuck it är ett fult ord men eftersom det är engelska så gör det inte så mycket. Fuck it betyder?... samlaga det och det ligger inte lika bra i munnen.

Men framförallt betyder fuck it låt det vara.