Startsidan / Wendela

Storbråken får mig att bojkotta årets festival

Aftonbladets kolumnist Torbjörn Ek bryter mångårig tradidion

Jag älskar att gå på Pride.

Men bakom kulisserna pågår flera storbråk som hotar att rasera firandet.

Därför bojkottar jag festivalen i år.

Torbjörn Ek.   Torbjörn Ek.

Prides ideella styrelse är uppdelade i de HBTQ-politiska som ordnar seminarier, föreläsningar och debatter och de som diggar de fyra första bokstäverna i festival allra bäst.

Några av de mest vänsterradikala har stoppat McDonalds från att sponsra Pride. Man vill inte ha pengar från ett stort multinationellt företag.

Med en sån sponsor hade vi kunnat få Scissor sisters, Mika eller till och med Kylie Minogue, som uppträdde på Madrids Pride i år.

I stället har vi de senaste åren fått nöja oss med Right Said Fred, Bananarama och Samantha Fox.

Splittringen finns också inom arrangörernas partyälskare. Några av dem fullständigt avskyr schlager.Förra året tog de sin chans. Genom att försämra schlagerkvällen – festivalens populäraste dag som lockar besökare från hela Europa – hoppas man dra mindre folk så att kvällen snart kan läggas ner. Det här trots att schlagerartisterna av tradition uppträder gratis på Pride.

Min lösning är enkel. Anställ en riktig eventfixare. Med nån som sliter arslet av sig på heltid kan den ideella styrelsen sluta bråka om småsaker och njuta av att se firandet ta form.

Personens uppdrag blir att finansiera sig själv och hela festivalen.

Pride är ju ett av sommarStockholms starkaste varumärken. Med mycket pengar kan den politiska delen få till de bästa föreläsningarna och debatterna.Och för festälskarna kan eventfixaren se till att Ikea flyger hit Katy Perry och Melissa Etheridge till öppningsgalan, Absolut Vodka fixar ESC-vinnare till schlagerkvällen, Vingresor pyntar för Pet shop boys till 90-talskvällen och McD låter alla partybögar och festflator röja loss till Lady Gaga under lördagens paraden-gala.

Kom igen Pride, fixa det här så ses vi igen nästa år!

”Få kan hålla tårarna borta”

Namn: Torbjörn Ek.

Ålder: 33.

Bostad: London och Stockholm.

Yrke: Reporter och Londonkorre på Aftonbladet.

Familj: Singel.

Inkomst: ”35 000 kr i månaden”.


Tre saker jag kommer sakna under bojkotten:

1 Schlagerkvällen och efterföljande ”Worlds biggest schlager party”.

Trots sabotageförsöken – Anne-Lie Rydé kan bli årets räddande ängel. Och festen signerad Edward af Sillén med Christine ”Inget konstigt alls” Meltzer som konferencier lär göra alla schlagerälskare lyckliga.

2 Stolta föräldrar till homosexuella barn i paraden.

Får alltid och välförtjänt paradens högsta jubel under lördagens folkfest. Och få kan hålla tårarna borta.

3 Drugbingo med Cunigundas mammor.

Bingo som du aldrig har spelat det förut. Kom, bli förnedrad, skratta dig hes.


Snackisen

   I morgon öppnar parken, men vad är det man betalar för? En veckobiljett kostar 800 kronor, som en halv rockfestival ungefär, men utan en enda headlineartist.

Följ wendela
Om Aftonbladet