Män räds fruns bil-stil

Flest manliga förare omkommer i trafiken – ändå är de oroliga när flickvännen kör

Foto: Ulf Höjer
RELATIONER

Många undersökningar visar att kvinnor kör mer trafiksäkert än män.

Trots det känner sig var tredje man nervös med frugan bakom ratten.

Kör som en kärring och bli säkrare i trafiken, lyder en del trafikskolors råd.

Och faktum är att det stämmer.

180 liv skulle räddas om män kör som kvinnor, visar en undersökning från Statens institut för kommunikationsanalys, SIKA.

Män har mer körvana

Om männen i Sverige reste lika trafiksäkert som kvinnor hade över hälften av alla män som omkom i vägtrafikolyckor under 2006 räddats.

Andra svenska undersökningar visar att män i allmänhet har mer körvana än kvinnor. Men körvana behöver inte göra dem till goda förare.

I stället, visar statistiken att män använder vanan till att hålla högre hastighet, göra flera omkörningar och överskatta sin egen förmåga.

Var tredje man osäker när partnern kör

Ändå är män oroliga när de får lämna över förarstolen till sin andra hälft. Var tredje man känner sig osäker när partnern kör, visar en undersökning från Onepoll.

I studien uppger många män att de ofta trycker ner en ”fiktiv bromspedal” i passagerarsätet där fram. Andra kommer på sig själva med att hålla ett hårt tag i bilsätet under resan.

Lättdistraherade

– Många män känner att de kör bättre än kvinnorna i deras liv. De tycker att de är bättre på att koncentrera sig, läsa av trafiksituationer och att de har snabbare reaktionsförmåga, säger en talesman för OnePoll.com som ligger bakom undersökningen.

Män tycker att det värsta är att kvinnor blir så lätt distraherade av barn och andra fordon. Att de bromsar för sent och för hårt är andra vanliga klagomål.

Krockar i låg fart

Ett engelskt försäkringsbolag har undersökt över två miljoner bilolyckor och kommit fram till att kvinnor i Storbritannien är mer inblandade i krockar vid låga hastigheter. Medan män oftare är inblandade i olyckor vid höga hastigheter.

FAKTA

Mäns 10 vanligaste klagomål på kvinnor i trafiken

1. Brist på koncentration

2. Bromsar för sent

3. Rycker med gasen

4. Kör över räfflade vägmarkeringar

5. Kör för nära andra bilar

6. Bromsar för hårt

7. Skruvar på stereon

8. Glömmer att blinka

9. Håller sig i mittfilen

10. Kör för fort

Källa: Onepoll

Hur orolig är du?

ARTIKELN HANDLAR OM