Delad säng – trippel glädje

Så maxar du sexet i sommar

RELATIONER

Fantiserar du om att se din partner ha sex med någon annan? I så fall är du inte ensam.

Enligt sexrådgivaren Malena Ivarsson är det till och med väldigt vanligt.

Och det är framför allt kvinnorna som tar kommandot – och vill se sin man med en annan.

Foto: Getty images

Många som fantiserar om att se sin partner ha sex med någon annan, lever också ut sin fantasi. Enligt sexrådgivaren Malena Ivarsson finns det olika varianter.

– Det kan vara allt från troilism till ”ménage à trois”, berättar hon.

Troilism är, enkelt uttryckt, sex med tre parter, där en tittar på, eller inte är med alls. 

– Vanligtvis är ”troilisten” en man som har svårt att fungera sexuellt om inte hans kvinna har sex med någon annan.

Man vet inte vad ”troilism” beror på. En teori är att det handlar om makt, att man går i gång på att ”låna ut” sin partner. En annan att det handlar om latent homosexualitet, där mannen blir upphetsad när han ser en annan mans penis och att han enbart vill komma in i sin kvinna efter att en annan man har gjort det.

Troilism är ovanligt, medan trekanter och swingersex är vanligare, både som rena fantasier och när det gäller att leva ut dem.

– Historiskt sett så har sexuell frigjordhet förekommit mest inom överklassen, men nu är det mycket vanligare än man tror. Många tar in en tredje part för ren sex, men även för en ”ménage à trois”, som i filmen ”Vicky Cristina Barcelona”, där två kvinnor lever med en man.

Men sex med flera är inte alltid så strukturerat. Det behöver inte ens finnas en fantasi bakom, utan kan vara något som ”bara händer” – ofta på en kvinnas initiativ.

– Om jag utgår från de berättelser jag har tagit del av genom åren är det förvånansvärt många kvinnor som vill se sin man ha sex med en annan kvinna.

Enligt Malena börjar många trekantshistorier med att två väninnor sitter hemma och dricker vin, när en plötsligt säger: ”Du skulle bara veta hur bra min man är i sängen och hur stor penis han har”. När mannen kommer hem hamnar de i säng, alla tre.

– Det händer också att en kvinna delar sin man med väninnor, utan att själv delta. Om någon till exempel har blivit änka, eller skilt sig, kan kvinnan bestämma sig för att ”låna ut” sin man till sin väninna. Oftast ligger det ingen fantasi i bakgrunden – man är bara trygg i sin relation och har inget emot att dela med sig.

Svartsjuka kan förekomma när fler än två är inblandade i sexakten, men den behöver inte vara hindrande.

– Många par upplever att de kan hantera sin svartsjuka genom att utsätta sig för den, de kan känna att ”oj vad coola vi är som klarar av det här”. Svartsjuka kan även leda till upphetsning eftersom sex innehåller så många olika känslor och kan ge utlopp för allt från ilska och sorg till glädje.

Om man känner att man vill leva ut sina fantasier tycker Malena att man ska prata igenom det och försäkra sig om att man är överens samt testa sig för sjukdomar och använda preventivmedel.

– Men man ska vara beredd på att det kan dyka upp känslor som man inte har räknat med. Är man osäker på sina känslor kan man stanna vid att fantisera, se en erotisk film tillsammans eller bara gå ut och flirta med andra, utan att ta med någon hem.

Malena tycker också att man ska vara vaksam på orsakerna till varför man vill se sin partner ha sex med andra.

– Om man har svårt att få sexlivet att fungera utan att få se sin partner ha sex med andra kan man vara troilist, och om någon av parterna inte är helt okej med det kan det vara bra att gå och prata med en sexolog. Känns det däremot spännande och som något båda vill prova, tycker jag inte att det finns några hinder för par som vill leva ut sina fantasier.

FAKTA

Trippelfakta

Trekant
Gruppsex där tre personer deltar, oavsett vilken kombination av kön som är involverade.

Troilism
När man vill se den man tycker om ha sex med någon annan, utan att själv delta. Ofta föredrar ”troilisten” denna form av sex, framför att enbart ha sex med sin partner.

Swinging
En livsstil som innebär att man har sex med fler än en partner. En person som deltar i ”swinging” kallas för ”swinger”. Oftast handlar det om partnerbyte, men även singlar kan delta.

Ménage à trois
Franska för ”hushåll för tre” som beskriver en relation eller ett familjearrangemang där tre personer deltar i en sexuell relation. Triad är ett annat ord för ”ménage à trois”, ofta använt inom polyamorösa kretsar.

Polyamori
En livsstil som möjliggör att man enligt överenskommelse har kärleksrelationer med fler än en partner samtidigt.