Experten: ”Bjud aldrig på alkohol”

Så hanterar du som förälder riskerna, pressen och frågorna

RELATIONER

Snart sätter skolorna i gång och många introduktionsaktiviteter och nollningsjippon hör till.

Vet du om ditt barn kommer att dricka?

Aftonbladet tipsar om hur du som förälder hanterar situationen.

Kommer ditt barn att dricka alkohol för första gången i samband med skolstarten?

Vet du hur ditt barn kan få tag på ett sexpack?

Det kan vara svårt att veta, och ännu svårare att veta hur de kommer att hantera det.

– Det är svårt att diskutera alkohol med sina barn, men det är jätteviktigt att ha en öppen kommunikation om barnens syn och förväntningar på alkohol, säger Juan Figueroa, barnpsykiater och överläkare på Maria Ungdom i Stockholm.

Överläkarens tips

En öppen kommunikation med barnen är det viktigaste av allt, enligt Juan Figueroa.

Här ger han dig tipsen för hur du samtalar med ditt barn om alkohol.

Nolltolerans mot alkohol

Visa att du som förälder absolut inte tillåter att de dricker alkohol innan de fyller 18. Det är viktigt att du aldrig låter ditt barn vinna en enda alkoholdiskussion. Det är inte ens okej att smaka lite grann. Visa din starka ståndpunkt.

Informera om hälsorisker

Barns hjärnor har inte vuxit klart och utvecklingen kan påverkas av alkoholdrickande. Berätta om de stora riskerna som följer med alkoholdrickande i ung ålder.

Diskutera sociala risker och grupptryck

Prata med barnet om synen på alkohol och om press från kompisar att testa sprit. Efter redan ett glas kan barnet förlora sina normala hämningar och när de är ovana med alkohol är det svårt att veta var gränserna går för hur mycket man tål att dricka.

Prata förutsättningslöst

Prata med ditt barn inför tillställningar eller högtider då många ungdomar dricker. Fråga om deras förväntningar för kvällen och hur alkohol kan påverka deras förväntningar. Diskutera också vad frihet under ansvar innebär. Sätt tydliga gränser och visa att det inte är okej att de ens smakar.

Bjud aldrig på alkohol

Undersökningar visar att barn som bjuds på alkohol i hemmet tenderar att dricka mer även när föräldrarna inte är med. Bjud därför aldrig barnet på alkohol utan visa nolltolerans.

Ha koll på barskåpet

Det är vanligt att barn och ungdomar nallar den alkohol som finns i hemmet. Se därför till att du har koll på barskåpet och vad som finns i flaskorna.

Samarbeta med andra föräldrar

Det är viktigt att föräldrar samarbetar med skolor, föräldraföreningar och andra föräldrar i samtalen om alkohol. Inför skolavslutningar eller nollningsveckor kan det vara bra att stämma av med föräldrar till barnets kompisar om gemensamma tider de ska komma hem, om att inte köpa ut och att kontrollera sins emellan föräldrarna att barnen kommer hem avtalad tid, ifall de sover över hos varandra.