Nervgift – ny tonårstrend

Botoxtrenden sprids bland unga

RELATIONER

Botoxboom.

Nervgiftet har blivit en trend bland tonåringar.

Allt fler ungdomar injicerar Botox i huden för att inte åldras utssendemässigt.

Foto: Colourbox

I USA utfördes 12 000 behandlingar på personer mellan 13 och 19 år förra året, skriver tidningen Daily Mail. Och siffran väntas öka i år – med inspiration från Hollywood.

Nyligen fick ”Glee”-stjärnan Charice Pempengco, 18, uppmärksamhet och mötte protester när hon erkände att hon genomgått en botoxbehandling innan inspelningarna påbörjades.

– Jag vill se fräsch ut framför kameran, försvarade hon ingreppet.

I Sverige är inte Botox lika vanligt, och framför allt inte bland ungdomar. Men dyker frågan upp från ditt barn är det viktigt att ha svar på tal.

Säg nej

Läkaren Michele Borba som har skrivit flera böcker om föräldraskap menar att det finns bakomliggande problem som gör att ens barn funderar över skönhetsingrepp.

– Om din dotter ber om Botox, är en injektion inte lösningen, tro mig. Det är en mycket djupare fråga som det egentligen handlar om, nämligen självkänsla, säger hon till Daily Mail.

– Säg nej till injektion. Uppmärksamma i stället hennes känsla av otillräcklighet och inte hennes behov av att dölja en rynka.

Ett annat sätt att avskräcka sin tonåring från skönhetsingrepp och Botox kan vara att informera om riskerna.

Stoppar inte åldrandet

Ett ingrepp bör vara genomtänkt och ske under kontrollerade former – vilket kan vara svårt att veta som tonåring.

– Botox kan vara farligt om ingreppet inte sker på rätt sätt. Den här trenden med nervgift kan leda till onödiga komplikationer från ingrepp gjorda av personer som inte är läkare, säger Shoib Allan Myint, plastikkirurg i Las Vegas.

– De flesta ungdomar är rynkfria och Botox stoppar inte åldrandet och det inte finns ett naturligt behov och åldringsprocess. Det borde inte användas om man är under arton.

Wendela.se