Så räddar ni sexlivet under småbarnsåren

Foto: Felipe Morales
Hittade tillbaka 2008 fann Magnus och Emma Englund varandra i "Bonde söker fru". Efter dottern Thildes födelse hittade de tillbaka till lusten - och nu berättar de hur de gjorde. Gå med i Plus och läs hela artikeln!
RELATIONER

Från kärlekspar - till föräldrar. En smärtsam men lyckad förlossning och helt plötsligt är sexlivet dött. Eller hur fungerar det när två plötsligt blir tre?

– Det handlar om att acceptera att sexlivet får stå tillbaka en period, säger sexrådgivaren Katerina Janouch.

Katerina Janouch, sexrådgivare.

Efter en längre tids uppehåll kan det kännas konstigt att ta upp sexlivet igen. Lusten kanske är försvunnen och ingenting känns som förut. Då gäller det att bestämma sig, menar Katerina Janouch, som tar upp dessa frågor i sin nya föräldrahandbok ”Nya barnliv”.

– Man får se det som ett projekt, nu gör vi det, sen kanske det går lite knackigt de första gångerna, men det känns bättre efteråt.

FAKTA

”Bonde söker fru”- Emma:

”Magnus fick vänta tills jag tog initiativet”

På bara ett par år har det hänt mycket i Emma och Magnus Englunds liv.

2008 fann de kärleken i tv-serien ”Bonde söker fru” och några månader senare gifte de sig.

I februari i år föddes dottern Thilde, men kärlekslivet slutar inte att blomma för det.

– En kompis sa ”när ni får barn är det slutgökat”, men så blev det ju inte, säger Magnus.

Men precis som för de flesta kvinnor behövde Emma en liten tidsfrist för att hämta sig efter förlossningen. Efter två månader kunde de ta upp sexlivet igen.

– Magnus fick vänta tills jag tog initiativet. Det gjorde ju ont, och det hade säkert tagit längre tid om han hade propsat på att vi skulle älska, säger Emma.

Stallet – i stället

I början av augusti firade Emma och Magnus två år tillsammans och hade ordnat barnvakt för att få en mysig stund för sig själva ute vid en sjö. Men det blev inte riktigt som de hade tänkt sig.

– I stället blev vi tvungna att måla om stallet, det var helt enkelt den enda dagen som passade, säger Magnus och Emma skrattar lite förläget.

Men mysstunder finns det gott om. Magnus jobbar bara 50 meter från huset och kommer ofta in och fikar. Ibland är det Emma som springer ut och kramas lite med sin bonde i traktorn.

– Annars passar vi på att ägna varandra tid efter 19.30 när Thilde har somnat, man gör det lite mer inrutat nu, säger Magnus.

Utseendet jobbigt

Även om den första tiden som föräldrar har gått bra har Emma tyckt att det har varit jobbigt att inte se ut som före graviditeten.

– Då är det viktigt att få höra att man är vacker, Magnus är bra på att visa att han är attraherad av mig och ger mig ofta komplimanger, säger Emma.

För att hålla glöden vid liv brukar paret försöka överraska varandra med små presenter då och då.

– Du är duktig på att komma med små saker som piffar upp vardagen. Det behöver inte vara någon stor grej, en liten blomma eller en påse jordnötter, säger Magnus.

Mycket närhet

De är också överens om att närhet och kroppskontakt är viktigt för att hålla förhållandet vid liv.

– Det räcker med en kram eller att Magnus lägger armen på min axel när han går förbi, säger Emma.

Matilda Lann

6

tips från Janouch: Få bättre sex – efter graviditeten

1 Vänta tills

kroppen är redo

Det handlar om att känna efter, känns det bra så är det bara att köra på. Man ska aldrig forcera. Slemhinnorna är också sköra när man ammar så det kan vara bra att använda glidmedel.

2 Ha mycket

kroppskontakt

Kramas, pussas,

ta i varandra, så att man

inte bygger ett avstånd. Det

behöver inte alltid handla om penetration, man kan vara

nära och intim utan samlag.

3 Hjälp lusten

på traven

Har man inte haft sex under en längre period känns det kanske inte så bra. Börja med att göra det utan att ha lust, så vaknar lusten igen.

4 Ge varandra

sexuella tjänster

Man kan smeka varandra och ta hand om varandras behov, det måste inte vara ömsesidigt. Ungefär som att klia på någons rygg, man ger det som en present.

5 Schemalägg tid

för varandra

Ge relationen det utrymmet, är man mån om förhållandet så måste man ta den tiden, man får se det lite som ett projekt.

6 Män borde bli

amatörgynekologer

Män borde skaffa sig kunskap om hur kvinnors psyke och kropp funkar, så att de förstår. Det handlar om acceptans och tolerans. Hon gör det största arbetet, men det är ett teamwork och han måste stötta.

Matilda Lann