Prinsessan drack vin – trots graviditeten

Experten: "Hon är nog inte medveten om konsekvenserna"

1 av 2 | Foto: AP
Kronprinsessan Mary ska få tvillingar i januari 2011.
RELATIONER

Den danska kronprinsessan Mary, som väntar tvillingar, trotsar rekommendationerna om att avstå från alkohol under graviditeten. Experten Sven Bremberg är skeptisk till hennes val.

– Även små mängder alkohol påverkar fostret, säger han.

När den danska kronprinsessan Mary nyligen var på semester i hemlandet Australien unnade hon sig ett glas rödvin till lunchen.

Det var på restaurangen Chianti Classico i Adelaide som prinsessan beställde ett glas Pinot Noir från den närbelägna regionen Adelaide Hills till sin pastarätt med krabba och squash. Det uppgav den danska nyhetssajten www.bt.dk på måndagen.

Men även en så liten mängd alkohol kan vara skadlig för tvillingarna som beräknas födas i januari 2011. Enligt Sven Bremberg som är barn- och ungdomsläkare på Statens folkhälsoinstitut räcker det med små mängder alkohol för att fostret ska utveckla skador. Han och hans kollegor har gått igenom flera studier som stöder myndighetens rekommendation om att helt avstå från alkohol under graviditeten.

– Även något eller några glas vin i veckan kan ge effekter som beteendeproblem och koncentrationssvårigheter, säger han.

Danskar dricker mer

Att det är just en dansk prinsessa som bryter mot alkoholrekommendationerna kanske inte är särskilt förvånande. Danmark ligger nämligen högt upp på listan över vilka länder som dricker mest alkohol. Och enligt en omröstning på www.bt.dk tycker 83 procent av läsarna att det är okej för prinsessan att dricka ett glas vin under graviditeten.

– Alkoholkonsumtionen i Danmark är avsevärt mycket högre än i Sverige och i andra delar av Europa. De både röker och dricker betydligt mer, och deras folkhälsa är bland de sämsta i Västeuropa, säger Sven Bremberg.

Nya rekommendationer

Rekommendationerna för alkoholkonsumtion under graviditeten varierar mellan olika länder, från rådet om att avstå helt, till att inte konsumera mer än sju standarddrinkar per vecka. Precis som i Sverige rekommenderar danska myndigheter att man undviker alkohol helt när man väntar barn. Den rekommendationen är dock bara några månader gammal, tidigare menade myndigheten Sundhedsstyrelsen att ett glas då och då inte skadade. Kanske är prinsessan Mary inte helt uppdaterad på de nya rekommendationerna.

– Hon är nog inte insatt i kunskapsläget, och hon vet kanske inte vad små mängder alkohol kan få för konsekvenser, säger Sven Bremberg.

Han tycker att man bör prioritera barnets intressen, även om det innebär en begränsning för kvinnan att avstå från alkoholen.

– Till skillnad från mamman har barnet i magen svårt att hävda sina intressen. Just därför bör man försöka se det ur barnets perspektiv.

FAKTA

Det händer om du dricker gravid

(En standarddrink motsvarar 33 cl starköl, 1 glas vin eller 4 cl starksprit.)

Källa: Statens folkhälsoinstitut, www.fhi.se och www.1177.se

Elsa Larsson

ARTIKELN HANDLAR OM