”Ståndproblem i ny relation”

Sexologen Malena Ivarsson svarar på läsarfrågor om relationsproblem.

Malena Ivarsson är sexolog med över 30 års erfarenhet av att hjälpa folk med relationsproblem. Mejl: [email protected]
RELATIONER

”Hur får jag en dejt med henne?”

Jag träffade på en toppsnygg tjej i somras ute på stan. Sen dess har vi snackat en del på MSN och sms:at. Men för ett tag sen så slutade hon att besvara mina meddelanden. Jag tyckte att det var kul att prata med henne, vi hade så bra samtal. Har försökt att ringa, men hon svarar inte. Så dök hon plötsligt upp på Facebook och ville bli min vän. Jag svarade så klart ja, men när jag försöker få en dejt så funkar det inte. Vad gör jag för fel? Är jag dissad eller är hon bara upptagen?

”Micke”

Malena svarar:

Om hon inte vill ha en dejt så är det nog bättre för dig att lägga energin på en annan tjej. Gå gärna in på en sida som heter www.datecoaching.se. Där finns videoklipp på bra dejtingtips och också förslag på samtalsämnen när man vill ta kontakt. Ett tips är till exempel är att som kille berätta vad man kände när man såg tjejen.

”Varför får inte jag det han ger till andra?”

Jag skulle vara tacksam om jag kunde få råd från dig. Jag har varit tillsammans med min pojkvän i fyra år nu, jag är 35 och han är 38. I början var allt passionerat och han rörde mig mycket, vi hade sex ofta och han var underbar.

Men nu är det som om allt slocknat, han rör mig aldrig och sex är mest på hans villkor, det är alltid samma sak. Jag har provat mycket för att hingsten i honom ska vakna: sexiga underkläder, tagit kommandot, ja allt möjligt. Det jag är mest trött på är att han numera inte ens vill ha sex utan bara att jag ska suga av honom, eller så får jag ta fram en dildo som han ska leka med mig med. Jag uppskattar inte det mer och har försökt säga det till honom men kanske inte varit tydlig.

Jag/vi har till och med haft sex med andra par och då blir han helt vild, han smeker kysser och slickar den andra kvinnan helt tokig och sedan har han sex med henne, detta är vi ju överens om. Men vad gör jag för fel som inte kan få det som han ger till andra?

”Snälla hjälp mig”

Malena svarar:

Du säger att din kille aldrig rör dig, inte vill ha sex, att han bara vill att du ska suga av honom eller ta fram en dildo. Med andra par däremot blir han vild, slickar och kysser. Du undrar vad du gör för fel? Men ”snälla hjälp mig”, det är han som gör fel.

Det du upplever är inte uttryck för kärlek. För att må bra i en relation behöver man få ömhet och uppskattning och absolut inte se sin kille ge en annan kvinna, det man själv saknar. Då tappar man självförtroendet och det är vad jag läser emellan raderna att du har gjort. Försök att bygga upp det igen. Ett steg på vägen kan vara att du varje dag föreställer dig ett liv med en man som uppskattar dig och ger dig det du vill ha ut av sexlivet.

Det är du värd.

”Inga förslag går hem”

Min fru säger alltid nej till allting om jag kommer med förslag. Vill jag åka på semester till Spanien så säger hon nej. Vill jag gå på bio så säger hon nej och vill jag ha sex så är det samma sak. Hur piggar man upp livet med en kronisk nej-sägare? Har du något råd?

”Trötter”

Malena svarar:

Det gör man genom att erbjuda henne alternativ. Fråga så här: Vill du åka till Spanien eller Grekland eller vill du gå på bio eller teater? Ska vi ta missionären eller vill du rida mig? Ställd inför valmöjlighet brukar många nej-sägare ta ett av alternativen. De känner att de får bestämma och även om det är manipulativt så kan du kanske bryta hennes negativitet med hjälp av det.

”Ståndproblem i ny relation”

Har träffat en ny man, han har inte haft sex på nästan två år och nu undrar jag om det kan påverka att han har svårt att få stånd? Det har inte hänt tidigare under hans äktenskap och jag märker att han skäms och drar sig undan.

”Söndagsläsare”

Malena svarar:

Ja det är mycket vanligt att män får problem med ståndet när de går in i en ny relation. De kan känna krav på att prestera och det gör det svårare att få och behålla en erektion.

Det här brukar bli bättre med tiden när mannen känner sig mer trygg och avslappnad. Det kan vara idé att prova att ha sex på morgonen istället för på kvällen för då har han inte hunnit koppla på oroliga tankar och får draghjälp av morgonståndet. Är han äldre bör han prata med en läkare eftersom potensproblem kan vara första tecknet på en hjärt och kärlsjukdom.

ARTIKELN HANDLAR OM