Öka suget med erotiska noveller

Här är böckerna som maxar din (läs)lust

1 av 2
Erotikpedagogen Ylva Franzén, författare till boken Orgasmera mera.
RELATIONER

Plockar du fram Liza Marklund eller Henning Mankell i för att få spänning i vardagen?

Byt bok – och få en kick i sexlivet.

Här är de nya novellerna som fixar pirret.

Varför inte byta deckaren mot något lite sexigare? Haka på trenden och läs en erotisk novell – det kan ge både dig och din partner en kick i sängen.

– För många kvinnor är det precis det de behöver för att kunna få orgasm, säger erotikpedagogen Ylva Franzén, författare till boken Orgasmera mera.

Het comeback

Erotisk litteratur har hängt med i alla tider. Från de gamla grekerna som skrev på vers till 1700-talets klassiker som Juliette av Markis de Sade och 70-talets Venusdeltat av Anaïs Nin.

Nu gör erotikböckerna comeback än en gång. Plötsligt vimlar det av sexiga noveller i bokaffärerna och kända författare som Birgitta Stenberg och Katerina Janouch släpper böcker med erotik som tema.

– Efterfrågan har helt klart ökat, säger Tina Hagelin Lindqvist, kärlekscoach och ägare till erotiska butiken Pistill. Dels är kvinnor bättre på att bejaka sin sexualitet. Dels är böckerna skrivna så att de passar kvinnor – mer sinnligt och inte bara pang på rödbetan.

Läs – och hitta pirret

Men sex är inte bara en av litteraturens grundstolpar. Det är ett supersätt att öka lusten. När du läser en berättelse som tilltalar dig, aktiveras hjärnans lustcentra. Blodflödet ökar och du blir mer känslig för beröring.

För kvinnor är berättelserna extra bra, menar Tina Hagelin Lindqvist.

– Min erfarenhet är att kvinnor behöver stimulera hjärnan mer än vad män behöver för att tända till, säger hon. När man har forskat på kvinnor med nedsatt lust har man kommit fram till att när en kvinna får sinne, syn och hörsel stimulerat med hjälp av erotisk litteratur eller film, då ökar lusten.

Utlopp för fantasier

Att läsa erotiska noveller kan också vara ett sätt att leva ut fantasier – och att upptäcka nya.

– Många kvinnor som kommer till mig säger att de aldrig fantiserar. Genom att då läsa andras berättelser får de inspiration till att fantisera vidare på egen hand, säger Ylva Franzén. Du får en situation att utgå från och sen kan du göra den till din egen och spinna vidare på.

Så var börja? Sätt på läsglasögonen och testa dig fram. Kom ihåg att en berättelse kan vara lika trist som ett uppslagsverk för dig – medan en annan direkt får pulsen att slå frivolter.

Och varför inte bjuda in din partner?

– Läs högt för varandra! Många har svårt att kommunicera i sängen och att läsa för varandra är ett utmärkt sätt att börja prata om vad man gillar, säger Tina Hagelin Lindqvist.

Camilla Björkman