Här är 2010 års bästa böcker!

Från hästäventyr
till ond bråd död

RELATIONER

Ingalill tipsar: 2010 var ett år fullt av härlig, spännande och gripande läsning. Att välja ut det bästa är ingen enkel match, men till slut har jag lyckats bestämma mig.

Varsågod – här är fjolårets godbitar i alla kategorier.

Ingalill Mosander är Aftonbladets bokskribent och känd från ”Go’kväll” i SVT1.

Årets romaner:

Kathryn Stockett: Niceville, Forum, cirka 198 kr (översättning: Dorothee Sporrong)

En bok att älska! Handlingen utspelas i Jackson, Missisippi 1963. Rasismen står inte apartheid i Sydafrika efter. Men en ung, vit kvinna och två svarta hembiträden genomför ett projekt som vänder upp och ned på hela stan. En stark, klok och varm berättelse av den sort som går rakt in i hjärtat och som man blir alldeles uppslukad av.

Aino Trosell: Hjärtblad, Norstedts, cirka 318 kr

Malung i slutet av 1860-talet. Hulda, 8, leker att snöbollar är potatis. Så att familjen får något att äta. Svält och fattigdom grasserar och när hon blir tonåring lämnar hon sin hembygd för att söka arbete söderöver. Ett lysande porträtt av en stark, okuvlig ung flicka och en skildring ur kvinnoperspektiv av Sveriges förvandling till industrisamhälle.

Stephan Mendel-Enk: Tre apor, Atlas, cirka 268 kr

Som en film av Woody Allen – fast inte på Manhattan utan i Göteborg. Berättaren är en 13-årig judisk pojke. Med självironi och humor beskriver han sin familjs liv och alla de dramer den går igenom. En briljant, rolig, rörande och sorglig historia med många ömsinta porträtt av människor som lever med hjärtat någon annanstans.

Årets deckare:

Leif GW Persson: Den döende detektiven, Bonniers, cirka 220 kr

Författaren har en helt del gemensamt med huvudpersonen i sin nya bok. Bägge älskar det goda livet och bägge har drabbats av en hjärtsmäll och vaknat på intensiven. Från sjukhussängen löser en pensionerad polisen ett ouppklarat mord på en åttaårig flicka. Det här är något av det bästa Leif GW Persson skrivit och har står i en klass för sig bland svenska kriminalförfattare.

Reginald Hill: Dödsmässa, Minotaur, cirka 298 kr (översättning: Ulf Gyllenhak)

De förintande replikernas mästare, kriminalintendent Andy Dalziel, håller på och hämtar sig från en olycka. Det går inte så bra. Han hamnar mitt i ett drama av passion, lögner och ond, bråd död. Alla trådar löper samman hos en skrupelfri affärsman med politiska ambitioner för sin son. En utmärkt kriminalroman med högt underhållningsvärde.

Arnaldur Indridason: Mörka strömmar, Norstedts, cirka 328 kr (översättning: Ylva Hellerud)

Det vilar ett svårmod, en sorg över människors grymhet i isländske författaren Arnaldur Indridasons böcker. Vilket inte hindrar dem från att vara andlöst spännande. En man hittas brutalt mördad. Som läsare följer man med stigande puls den kvinnliga kriminalpolis som med envishet och logik lyckas nysta upp en härva av hämnd och ondska.

Årets memoarer & biografier:

Henrik Bergman: Underbara dagar framför oss, Norstedts, cirka 269 kr

Årets självklara vinnare av Augustpriset i fackboksklassen. Trodde jag. Men juryn tyckte inte ens att den dög till en nominering. För mig och den överväldigande delen av kritikerkåren måste det här vara den ultimativa biografin över Olof Palme. Den är välskriven, genomarbetad och och ger en fascinerande bild av en stridbar politiker som väckte starka känslor långt utanför Sveriges gränser.

Nils Petter Sundgren: Inte bara bio, Norstedts, cirka 229 kr

Han ser tillbaka på sitt liv och det är en ren fröjd att få ta del av det. Spirituellt och underhållande, med sedvanlig lätthet och elegans, berättar han om filmvärldens stora och sin kärlek till kulturen. Nils Petter Sundgren är ett exempel på att den som får ägna sig åt det han älskar ofta blir mycket framgångsrik i sitt yrke.

Klas Gustafson och Gösta Ekman: Farbrorn som inte ville va’ stor, Leopard, cirka 298 kr

Få människor har fått mig att skratta lika mycket som Gösta Ekman. Fortfarande kan jag börja fnissa när jag tänker på ”Sickan” eller den snubblande mahatman. Gösta Ekman har varit en tungviktare i svensk nöjesliv i över 50 år. När man läser om allt han gjort och varit med om inställer sig frågan: Hur har han hunnit? Och orkat?

Årets historia:

Robert Harris: Konspiration, Forum, cirka 288 kr (översättning: Leif Janzon)

”Den politiska thrillerns mästare” har förlagt denna fängslande berättelse om maktens lockelse och risker till romarriket 63 f.Kr. Huvudperson är Cicero, konsul i senaten och en av världshistoriens mest briljanta retoriker. Hans fiender planerar en statskupp och det är en ren njutning att läsa om hur han överlistar dem.

John Strawson: Hitler som krigsherre, Fischer & Co, cirka 299 kr (översättning: Leif Janzon)

Förlagen tycks kunna ge ut hur många böcker om andra världskriget som helst. Läsarna – oftast män – slänger sig över dem. Trots att Hitler skapade den mest skräckinjagande krigsmaskin som världen skådat gick hans rike under. Vad berodde det på? En fascinerande skildring av den tyske diktatorn som militärstrateg.

Peter Johnsson: Stalins mord i Katyn, Carlssons, cirka 288 kr

För 70 år sedan avrättades 21 000 polska officerare av ryska soldater i Katyn i östra Polen, något som Sovjets ledare aldrig erkände. I stället lade de skulden för morden på Hitlertyskland. I dag när arkiven öppnats har lögnen kunnat avslöjas. En initierad, välskriven bok om ett nedtystat massmord, som länge varit starkt politiskt laddat i relationerna mellan Polen och Ryssland.

ARTIKELN HANDLAR OM