”Ge oss en lösning – inte oro”

Nu får tonåringarna en bok i konsten att hantera föräldrarna

Foto: magnus liam karlsson
Fråga inte om skolmaten I skolans bibliotek får vi en pratstund med tonårspanelen om hur föräldrar ska vara: ”De borde fråga mer om våra intressen och inte om privatlivet eller vad vi har ätit till skolmat. Det kommer man inte ihåg”, säger Sebastian. ”I trean kom jag ju hem och berättade allt. Det vill jag inte nu”, tillägger Liv (t.h.).
RELATIONER

Christina Stielli har vänt på föräldrasteken. Det här är ingen bok för mammor och pappor om hur de ska tackla sina tonåringars utbrott.

”Mendurå!” ger tips till tonåringarna om hur de ska hantera föräldrarna.

Christina Stielli kan sitt ämne. Hon är mamma till två döttrar, 16 och 18, och har själv upplevt några mindre världskrig i hemmet.

– Att få tonåring är som att få barn första gången – men ingen gratulerar. De tycker att vi föräldrar är relativt puckade. Vi fattar ingenting. Jag får ofta höra det när jag föreläser, att ”min morsa fattar ingenting”.

”Gå!” funkar inte

Hon tipsar tonåringar om att prata mer än att bara säga: ”Gå härifrån!”

– Vi föräldrar förstår inte så korta budskap. Vi tror att du ligger inne på ditt rum och haschar 24 timmar om dygnet eller surfar hem vapen. Var lika arg och förbannad, men förklara varför.

Eftersom det finns många tipsböcker för föräldrar tyckte Christina Stielli att det var dags för tonåringarna att få en.

– Varför ska vi föräldrar sitta inne och veta en massa? Vi blir chockskadade när våra barn plötsligt inte dyrkar marken där vi går. De behöver själva lika många tips.

Tjat om tjat

Ofta blir det tjat – om just tjat.

– De här tonåringarna är inte dumma i huvudet. De är smarta. Jag har en dotter som har ett rum som?… ja, jag är inte riktigt säker på vad det är för färg på golvet. Jag har tjatat: ”Städa ditt rum” och sen går jag själv och städar det. Tills hon sa: ”Nu räcker det”. Vi diskuterade saken och nu brukar hennes golv komma fram en gång i månaden, däremellan stänger jag bara dörren.

ARTIKELN HANDLAR OM