Fruarna regerar i tv-rutan

Fyra ”lyxfru-serier” rullar i höst – modern freakshow eller ett slag mot jämställdheten?

Foto: Magnus selander/kana
kvinnor i karriären I Kanal 5:s ”Skånefruar” får vi följa vi fem kvinnor som skapat framgångsrika karriärer. Angela Kingberg, 40, Vera Stevens, 49, Nancy Fadel, 48, Maria Popko, 42, Christina Nilsson, 43.
RELATIONER

Det ska vara en lyxhustru i år.

Efter Hollywoodfruarnas succé breder fruarna ut sig i tv-tablån.

Men är det en backlash för jämställdheten – eller bara freakshow?

Succén blev omedelbar när Anna Anka, Maria Montazami och de andra svenska Hollywoodfruarna förra året intog tv-rutan.

Och i höst storsatsar tv-kanalerna på samma koncept.

Men varför alla dessa fruar – och varför just nu?

Ida Hult.

Ida Hult, trendanalytiker på Trendetnography, menar att det är intresset för det som annorlunda.

– Det är modern freakshow. De är något som en modern kvinna inte ska vara – ett bihang till en annan person. I dag ska vi uppfylla våra egna drömmar och göra karriär, säger hon.

En ny-yuppie-era

Kristin Lundell, tv-kritiker i Svenska Dagbladet, är inne på samma linje:

– De går emot mycket av det vi håller högt i Sverige. För oss är det viktigt att göra rätt för sig. Och här är ett gäng kvinnor som väldigt stolt väljer att leva på sina män. Och de spottar jämställdheten rätt i ansiktet.

Hon menar att lyxfaktorn är avgörande för intresset.

– Det hade inte funkat om de varit vanliga svenska hemmafruar som snyter ungar och tvättar gympapåsar. Hela 00-talet har varit en nyyuppie-era med väskor för hundratusentals kronor och 11-åringar med Balenciaga.

”Roliga karaktärer”

För Lars Beckung, programchef på Kanal 5, har ”fruar” blivit ett begrepp; ett generaliserande programnamn som inte skvallrar om att någon föråldrad syn på könen gör sig påmind.

– Det handlar helt enkelt om roliga och intressanta karaktärer. Våra Skånefruar är starka entreprenörer som verkligen inte definierar sig genom sina män. Flera av dem är inte ens gifta, säger han.

Men Madeleine Kleberg, docent och medieforskare, tror inte på slumpen. Att de här serierna dyker upp just nu beror på samhällsekonomin:

– När arbetslösheten stiger, då dyker tanken upp om att män ska ha den ovillkorliga tillgången till arbetsmarknaden. Och att kvinnan gör sig bäst i hemmet. Det har man sett tidigare i tv-historien, säger hon.

Men vilket avtryck gör då tv:s lyxfruar?

– Kvinnobilden får ofta en skjuts av populärkulturella fenomen. Så man ska inte ta alltför lätt på dem. Men jag tror ändå inte att det är ett tecken på att kvinnan nu lägger ned sin strävan, säger Kristin Lundell.

Om ett år förutspår hon att frutrenden är förbi.

– Och Anna Anka gjorde faktiskt en hel del bra för jämställdheten också. Hon var så extrem. Hon tvingade oss att stanna upp och kolla av var vi själva står i frågan egentligen, säger hon.

FAKTA

Nya serier i Ankas fotspår

Första dokumentären om välbärgade fruar, ”The Real Housewives of Orange County” hade premiär i USA 2006 och var inspirerad av succéserien ”Desperate Housewives”. Konceptet återupprepades sedan i New York City, New Jersey och Atlanta.

2009 blev Anna Anka namnet på allas läppar när TV3 sprang på en guldåder med ”Svenska Hollywoodfruar”.

Hösten 2010 visas fyra svenska fruserier: ”Skånefruar” i Kanal 5, ”Ladies på Östermalm” i TV4 Plus, ”Svenska fruar i New York” och ”Svenska Hollywoodfruar” i TV3.

Hallå där lyxfruar:

Gaby Borglund, klädbutiksinnehavare, deltagare i TV4:s ”Ladies på Östermalm”

Foto: scanpix
Gaby Borglund.

Varför vill folk titta på ”Ladies på Östermalm”?

– När det gäller mig själv tror jag att de vill veta lite om hur jag arbetar, om Look, hur det går till när man gör inköp och om mode. Sedan är det ju alltid kul att få veta hur andra lever och inspireras av det.

Hur ser du på att andra definierar dig som en lyxfru?

– Det är en fråga om hur man definierar lyx. Mitt liv består till största delen av hårt arbete och det trivs jag med. Jag skulle hellre vilja tala om kvalitet och kvalitet kan kosta, men det behöver inte kosta.

Foto: shayfoto
Tone Oppenstam.

Tone Oppenstam, norsk entreprenör, deltagare i Tv4:s ”Ladies på Östermalm”:

Hur kommer det sig att lyxkvinnor fyller tv-tablån?

– Det ligger helt rätt i tiden och är en trend inte bara i tv utan även i resten av samhället. Allt fler kvinnor intar vd-positioner och många män väljer att kliva tillbaka för sin partners karriär. Det är fantastiskt att framgångsrika kvinnor som uppfyller sina egna drömmar och mål lyfts fram och syns mer.

Hur ser du på att du blir en i mängden av alla lyxfruar?

– Risken finns att programmet kommer att jämföras med Hollywoodfruar, men när det börjar sändas kommer det visa sig snabbt att programmet är raka motsatsen.

Angela Kingberg, fastighetsmäklare, deltagare i Kanal 5:s ”Skånefruar”:

Angela Kingberg.

Varför tror du att lyxfruar har blivit en trend i tv?

– Det är spännande att få titta in genom tidigare stängda dörrar och se människors privatliv. Många kommer att känna igen sig i hur vi lever med intensiva jobb och familjeliv.

Ser du dig själv som lyxfru?

– Jag ser det inte på det sättet. Lyx handlar inte om kapital. Jag lever lyx i bemärkelsen att mitt liv är tillräckligt bra och rikt på andra saker.

Anna Anka, deltog i TV3:s ”Hollywoodfruar”:

Foto: Carolina byrmo
Anna Anka.

Varför tror du att ”Hollywoodfruar” blev så populärt?

– Innerst inne har alla en känsla för lyx, det materialistiska. Alla kommer hit till Hollywood för att lyckas och när folk tittar på tv ser de en fantasivärld som de får en del av. Men det är inte så glamouröst. Det är väldigt fejkat, ingen ärlighet och behöver du hjälp är folk inte tillgängliga. Den ytliga sidan har jag aldrig accepterat.

ARTIKELN HANDLAR OM