”Han förstör för henne, för sig själv och för andra”

Pernilla Ericson om ångestfyllda gynekologbesök

RELATIONER
Foto: Marco Gustafsson
Pernilla Ericson.

Jag minns mitt första gynekologbesök. Jag var 16, jag var kär, det var dags för p-piller och allmänkoll och fan vad jag inte ville.

Att blotta det allra heligaste för en vilt främmande människa kändes helt otänkbart. Jag satt i väntrummet, handsvett i de hårt knutna nävarna. Snart skulle mitt namn ropas upp. Bläddrade i en tidning utan att se texten. "Pernilla Ericson?" frågade sköterskan. Jag bet ihop.

Med dunkande hjärta gick jag in till mitt första gynekologbesök. Och möttes av en äldre dam, med trygg varm röst och pedagogiskt tilltal. Vi satt ner och pratade en stund. Om kärlek, om samliv, om undersökningen som väntade. Så var det dags. Och trots att hon var så rar, så kändes det konstigt. I en gynekologstol är du vansinnigt utlämnad, med särade ben i blåvitt ljus.

Men under över alla under, hon fick mig att skratta. Tog mig igenom varje steg, var lugn och stadig - och sa saker som "Titta vilken fin livmoder, kroppen är en fantastisk skapelse, allt har sin viktiga funktion!".

Efteråt fick jag ett tryggt handslag och ett recept på p-piller.

I dag är ett besök hos gynekologen rätt odramatiskt. Jag är vuxen, jag har lärt mig att småsnacka lite obekymrat genom hela undersökningen och tänka på annat. Förtroendet är skapat, jag känner mig trygg.

Men tänk. Tänk om mitt första besök hade varit hos den anmälda gynekologen. Eller ens det senaste. Jag blir kallsvettig av ilska när jag läser om vilka friheter han tar sig mot kvinnan. Han smetar sin sexualitet över henne, utnyttjar sitt övertag som läkare, som person i förtroendeställning. Mal ner hennes tillit, bit för bit.

Men inte bara det. Många av mina väninnor vägrar att undersökas av manliga gynekologer. Trots att de vet att det är välutbildade, professionella personer. Den här mannen bidrar till skapa en skräckbild av manliga gynekologer, så att de får kämpa ännu hårdare för att skapa ett förtroende hos sina kvinnliga patienter.

Vad han gör är att förstöra. För kvinnan. För sig själv. För andra.

Fy faan.

ARTIKELN HANDLAR OM