”Nylonstrumpor ger mig värsta kicken”

Daniel, 30, bär alltid stay-ups under kostymbyxorna – och tänder bara på tjejer i nylon

Foto: colourbox, Mikael Gustavsen
RELATIONER

Daniel är i 30-årsåldern och jobbar som säljare.

Men under kostymbyxorna döljer sig alltid – ett par stayups.

Och helst vill han att hans partner också ska ha nylonstrumpor.

– Jag kan inte hjälpa det, men jag går inte igång annars. Men en tjej vill ju bli älskad naken, så oftast tröttnar de och det tar slut, säger Daniel.

För Daniel, som egentligen heter något annat, har nylonstrumpor och fötter alltid varit en passion.

Första minnet är från tidiga tonåren.

– Jag minns så tydligt att det hängde ett par nylonstrumpbyxor på toaletten. Jag tog på mig dem och det var värsta kicken. Jag fick utlösning och allt, säger han.

Lånade mammas i smyg

Det kändes skamligt, förbjudet. Så det var i smyg han lånade mammas strumpor.

Först i 20-årsåldern när han flyttat hemifrån och bodde själv var han fri att gå klädd som han vill.

I början var det nylonstrumpbyxor, men nu är det stay up-strumpor som gäller.

– På jobbet har jag alltid en tjockare strumpa vid foten. Jag är rädd att folk ska se. Det är värsta mardrömmen att bli upptäckt, säger Daniel.

Hos en kvinna är fötterna alltid det första han tittar på.

– De ska vara perfekta, gärna med målade naglar. Och så nylonstrumpor, helst svarta, och utan tå- och hälförstärkning, det är viktigt, säger Daniel.

”Tjejerna tröttnar till slut”

Och det är här det ofta blir problem. Daniel säger att han har svårt att ”gå igång” om hans kvinna inte har stay ups på. Helst skulle han vilja att hon gick i strumpor varje dag.

– I början går det bra, då tycker de ofta det är roligt att klä sig fint och så. Men sedan kommer frågan ”är det mig du älskar – eller strumporna?”. De tröttnar ju till slut, säger Daniel och fortsätter:

– Jag kan inte hjälpa att det är något i min hjärna, något som blockerar mig. Jag fattar inte själv hur det kan betyda så jäkla mycket, men det är som en magnet.

Ofta är hans fetischism det som gör att förhållanden tar slut.

– En tjej vill ju bli älskad naken.

Aftonbladets sexolog Malena Ivarsson svarar om fetischism

Vad är en fetisch?

Fetischism är en sexuell betingning till vissa material som läder, gummi, blöjor, skor, damstrumpor, trosor eller bestämda kroppsdelar som fötter, naglar eller hår.

Har män och kvinnor olika sorters fetischer?

Kvinnor är inte lika besatta, men det finns kvinnor som tycker att det är sexigt med träd. Fetischism är förmodligen också kulturellt betingat. I England blir till exempel fler upphetsade av regnrockar än människor i torrare klimat blir.

Är det farligt att ha en fetisch?

Ja, om man blir tänd på något som skadar en själv eller någon annan. För majoriteten är det helt oskyldigt. Men många lever isolerade sociala liv, de har inget riktigt umgänge och de tillmäter fetischistobjektet enorma proportioner. Risken är att läggningen står i vägen för att leva nära andra människor men den behöver inte göra det. Faran är mer psykologisk - att man skuldbelägger sig själv och drar sig undan.

Vad är bra med att ha en fetisch?

Att personen får lätt tillgång till sin upphetsning. Om du har en fetisch kan du bli ödmjukare till att andra också har knäppigheter.

Är det en fetisch att tända på bröst och rumpor?

Nej, de är erogena zoner. Men om du bara tänder på bröst eller rumpor och inget annat så är det att betrakta som en fetisch.

Ditt råd till personer med en fetisch?

Att utveckla relationer. Du kan ha med din fetisch i en relation, men det är viktigt att du kan tända på hela kvinnan eller mannen för att inte isolera dig själv.

Erik Olkiewicz

ARTIKELN HANDLAR OM