Velar du sönder kärleken?

Experten: Så tar du bra beslut snabbare

1 av 5 | Foto: Jan Johannessen
Marja Skield, 47, kokerska och Nils Skield, 46, målare inom tillverkningsindustrin, Borås. Tillsammans i 10 år. – Det är ingen som velar, det är jag som bestämmer, säger Marja Skield. – Ja, man har ju lärt sig att Marja bestämmer, så jag behöver inte vela, säger Nils Skield.
RELATIONER

Beslut, beslut, beslut.

Hela tiden måste vi välja, från frukostflingor till bostad och hem­försäkring. Allt velande, från smått till stort kan sluta i en katastrof för förhållandet.

Nu kommer Pelle Tornells bok ”Bestäm dig – handbok för snabbare och bättre beslut”.

Pelle Tornell.

– Det viktigaste är att man förstår hur man själv och ens partner fattar beslut, det är annars lätt att man inte når varandra. Den ena går kanske på känsla och den andra på logik, säger Pelle Tornell.

Han nämner tre beslutstyper:

De som fattar snabba beslut på känsla.

De som främst fattar ­beslut utifrån att lyssna på vad andra tycker och är måna om hur de uppfattas.

De som logiskt vill tänka sig fram till bästa beslut.

Använd känslan

För det par som till exempel är på väg att köpa en soffa finns en mängd faktorer att fundera över. Pris, komfort, färg, storlek, form, material, stilen i hemmet, etcetera.

– Det är få situationer som är så enkla att man kan säga ”Nu har jag fått fram all information, det här är det bästa alternativet”. Man kan leta i flera år utan att vara säker på att man har hittat den bästa soffan, säger Pelle Tornell.

Han menar därför att det är bra att begränsa sig och välja ut vilka faktorer som är viktigast, eller att ta beslut mer på känsla.

– Vi har svårt att hålla fler än fyra, fem faktorer i huvudet samtidigt, därför blir det svårt för hjärnan att logiskt komma fram till rätt slutsats.

Men när veligheten handlar om att vara tillsammans eller inte handlar det helt och hållet om känsla.

– Många försöker resonera förnuftigt och praktiskt, men det är en omöjlig ekvation, du kan inte värdesätta de olika parametrarna hos en person på det sättet. I längden blir det tydligt att känslan måste styra ett sådant beslut,

”Frusterande”

Men hur påverkas egentligen relationen av velighet? Familjerådgivaren Sverker Wadstein anser att det är viktigt att dela på beslutsångesten.

– Velighet leder till en väldigt stor frustration, ångest och kanske obalans i förhållandet. Någon måste ändå ta besluten och ofta är den ena mer initiativrik och får ta de flesta besluten. Det blir det tungt i längden.

Men spelar det någon roll om vi inte kan bestämma oss för köttfärssås eller korv stroganoff?

– Det små besluten kan absolut ställa till det, det är enerverande och energikrävande om det inte funkar att bestämma saker i vardagen, säger Sverker Wadstein.

Han påpekar ändå att besluten ibland kan få ta tid, beroende på vilket skede i livet man är i.

– Om det är stora beslut som ska fattas, som att flytta ihop eller försöka få barn, så är det okej att det får ta ett tag. Men då handlar det om att fatta ett beslut inom några månader, säger Sverker Wadstein.

Matilda Lann

ARTIKELN HANDLAR OM