Nina är bästis med sin sambos ex

RELATIONER

Nina, 42, och Annelie, 36, är bästa vänner.

Men deras relation är ovanlig.

Nina är nämligen sambo med Annelies ex.

– Livet är alldeles för kort för att bråka. Man ska vara rädd om dem man tycker om, säger Nina Huhtaluoma.

Foto: Stefan Mattsson
I dag är Annelie Nyman, 36, och Nina Huhtaluoma, 42, bästa vänner.

När Nina träffade sin nuvarande sambo Tarmo Kulojärvi, 46, hade han ett tioårigt förhållande bakom sig. Men det var helt odramatiskt när det tog slut mellan Tarmo och hans ex Annelie.

– Vi fortsatte att vara vänner när förhållandet var över. När han träffade Nina blev jag nyfiken på vem hon var, säger Annelie som sitter mittemot Nina vid köksbordet.

En orsak till att Nina är så förstående inför Tarmos och Annelies vänskap är att hon själv har en nära relation till sin exman Roberto. Han sitter just nu i vardagsrumssoffan hemma hos Nina i Södertälje. Hans fru står och stryker kläder intill. De har ingenstans att bo för tillfället och för Nina är det självklart att hjälpa till så gott hon kan.

– Jag och Roberto var ett par i 15 år. Vi blev tillsammans när jag var 18 och i dag är han som min storebror. Att bo ihop är väl inget drömläge precis, men det är självklart att man ställer upp för varandra i kristider.

Ultimatum från pojkvännen

Nina var snabb med att berätta för Tarmo hur viktig Roberto är för henne. Det kändes särskilt viktigt att göra det efter att hennes senaste förhållande hade tagit slut på grund av det. Killen hon hade då kunde inte acceptera hennes och Robertos vänskap.

– Till slut tvingade han mig att välja och då valde jag att behålla min vän.

Med Tarmo var det en helt annan sak. Han svarade att han också var bästa kompis med sin extjej – Annelie. Sen var det inget mer med det.

Nu har Nina och Tarmo varit ett par i tre och ett halvt år. Men bara några månader in i relationen träffades Nina och Annelie första gången.

– När Tarmo kom och sa att Annelie ville träffa mig blev jag nervös. Men samtidigt tyckte jag förstås att det skulle bli kul att se vem hon var.

Avvaktade i början

De träffades på den årliga höstfesten nere på raggarklubben i Södertälje hamn och kom bra överens från start. Annelie bor bara en kvarts promenad från Nina och Tarmo så de ses flera gånger i veckan. Ibland träffas alla tre, ibland bara Nina och Annelie och andra gånger är det Annelie och Tarmo som ses.

– När man har varit tillsammans länge får man ju en stark relation. Om man sen inte blir osams eller så finns ju ingen anledning att inte fortsätta vara vänner, säger Annelie.

– Nej, verkligen inte. Tarmo är ju jätteviktig för dig, precis som Roberto är för mig, säger Nina.

Nina räknar Annelie som en av sina allra bästa vänner i dag. Men i början var hon avvaktande.

– Jag kollade av läget lite, men kände ganska snabbt att jag kunde lita på Annelie. Vi har kommit varandra väldigt nära och nu vet hon det mesta om mig, säger Nina.

Annelie nickar instämmande och ler varmt mot Nina. 

– Jag känner precis likadant, säger hon.

Relationen retar

Nina och Annelie pratar om allt mellan himmel och jord när de träffas. Det finns inga förbjudna områden. Och de tror att Tarmo räknar med att de pratar om honom också, eftersom han har en stor plats i bådas liv.

– För oss kom det där naturligt. Det växte fram när vi lärde känna varandra bättre och var ingenting vi behövde sätta upp några regler kring, säger Annelie.

Även om de själva inte tycker att deras relation är det minsta konstig märker de på omgivningen att den kan sticka folk i ögonen.

– De brukar fråga om vi inte bråkar. Folk stör sig så fort man sticker ut lite. De är väl bara avundsjuka på att det kan fungera så bra för oss, säger Nina.

Nina jämför deras ex-relationer med att ha barn – som alltid får gå först. Varken Annelie eller Nina har barn så för dem är det exen som går först i stället.

– Viktiga personer ska man ta hand om och inte tappa bort. Jag är oerhört tacksam över att ha Annelie i mitt liv, säger Nina och torkar bort en tår ur ögonvrån.

– Men skruttis då, säger Anneli och ser ömt på sin bästa vän.

Kompis med din partners ex? Tänk på att...

... vara noga med att kolla att det är okej för den tredje parten att ni umgås. Är det inte det måste det respekteras. 

... det är viktigt att exet rannsakar sig själv och motiven för kompisrelationen. Det ska inte vara ett sätt att hålla fast vid något gammalt. Då är det bara osunt.

... gå försiktigt fram och hålla lite distans. Undvik ämnen som sex, privatekonomi och annat som är för privat.

ARTIKELN HANDLAR OM