Omedveten graviditet är ofta förnekelse

RELATIONER

Den plötsliga magsmärtan visade sig vara förlossningsvärkar.

Kvinnan hade varit gravid utan att veta om det och plötsligt blev hon och pojkvännen föräldrar.

Men att inte upptäcka en graviditet är ovanligt och ofta handlar det om förträngning.

Många reagerar när dom får höra talas om någon som varit gravid i nio månader utan att veta om det. Frågan alla ställer sig är hur det är möjligt att inte upptäcka att man bär på ett barn.

Ofta psykisk förklaring

Barnmorskan Karin Gottvall säger att hon vid några tillfällen i sitt arbete mött kvinnor som när de fött sitt barn först sagt att de inte vetat om att de skulle föda barn. Men sedan när de börjat samtala har det visat sig att kvinnorna ändå inte varit helt ovetande.

– Mycket är ju möjligt när det gäller människans kropp och själ men då kan man ofta förklara det psykologiskt. Lite grann kan det handla om åldern på kvinnan, att man försökt få barn men inte kunnat och att man då inte tror att man kan få barn. Eller om kvinnan är väldigt ung eller omedveten om sin kropps funktioner. Då kanske man förnekar sin graviditet. Sedan kan det vara en kvinna som fått ett jobb som hon är angelägen att få behålla eller att barnafadern är någon som hon inte vill leva sitt liv med eller ha barn med, då kanske man också förtränger det, säger Karin Gottvall.

Dålig kroppskännedom kan ligga bakom

En förklaring som det ibland talas om är att barnet legat långt bak i mammans mage och att hon därför inte märkt av graviditeten. Men de barnmorskor som Aftonbladet talat med anser inte att det är en tänkbar förklaring.

– Inte under en hel graviditet i alla fall. I början kan en livmoder luta framåt eller bakåt i sin position men när barnet växer i magen så växer det uppåt. Om man ska förklara det fysiskt är det att man har dålig kroppskännedom eller att man har en uttalad övervikt, säger Karin Gottvall.

Kan inte drabba alla

Att vem som helst plötsligt kan nedkomma med ett barn utan att ha märkt av graviditeten tror inte Karin Gottvall. Hon menar att de allra flesta med god kroppskännedom skulle märka av om de blev gravida.

– Om man vet att man har utsatt sig för att man kan bli gravid så är man ofta mer uppmärksam på sin kropp, säger hon.

FAKTA

”Det händer varje år”

En del har en menstruationsliknande blödning fast de är gravida, men enligt chefsbarnmorska Nicole Silverstolpe på Danderyds sjukhus i Stockholm är det färre än en procent som blöder regelbundet under graviditeten.

Det är inte heller helt ovanligt att kvinnor föder barn utan att veta att de var gravida.

– Varje år händer det att kvinnor kommer in med svåra buksmärtor, helt omedvetna om att de ska föda barn. Det är en eller ett par per år, säger Nicole Silverstolpe.

Men det finns ingen nationell statistik över hur många som går igenom en hel graviditet utan att märka det.

Ofta ligger förnekelse bakom, mamman har blivit gravid i en tid då det varit stressigt och olämpligt att få barn.

En procent av testen visar fel resultat

Graviditetstesten på marknaden visar ibland fel, något som är vanligast i början av graviditeten.

Företaget Clearblue, som tillverkar graviditetstest, bekräftar att en procent av testen kan visa felaktigt resultat.

Att plötsligt få barn innebär ett oerhört trauma som ökar risken för förlossnings- och amningsdepression. Samtal med kurator brukar erbjudas.

ARTIKELN HANDLAR OM