”Att ungdomar är lata är en grov förenkling”

Aura Baila, 24, upprördes av gårdagens nätdebatt om 80- och 90-talister

RELATIONER

De är lata och hänger hellre över Facebook än jobbar.

Artikeln om 80- och 90-talisternas arbetsovilja väckte starka reaktioner.

– Det är enkelt att säga att vi är lata. Men jag känner inte igen den bilden. Och jag tror inte att jag är unik, säger Aura Baila, 24, som själv har fyra deltidsjobb, ett ideellt uppdrag och snart är färdig socionom.

Foto: privat
Aura Baila.

Enligt en undersökning från Manpower sjukskriver sig nästan var tredje – utan att vara sjuk.

– Åttio- och nittiotalisterna vill hellre ha kul, sa antropologen Katarina Graffman i Aftonbladet igår.

Bilden av de unga generationerna väckte het debatt på nätet igår.

Aura Baila, 24, i Karlstad hör till dem som inte känner igen bilden av ungdomar som lata.

– Det är ingen rättvis bild av en hel grupp människor, säger hon.

”De flesta försöker”

Själv har hon i flera år varvat sina studier till socionom med flera olika deltidsjobb. Just nu arbetar hon på en hamburgerrestaurang, är helganställd på Ikea, hoppar in då och då inom vården samt har ett uppdrag som kontaktperson.

Dessutom sitter hon i styrelsen för Röda Korsets Ungdomsförbund.

– Jag är väldigt aktiv av mig. Jag kanske inte är en typisk 24-åring. Men de flesta jag känner försöker i alla fall och har flera småjobb som de springer emellan, säger Aura Baila.

Hon menar att det är en grov förenkling att ungdomar är lata.

– Självklart finns det de som inte tar för sig och är omotiverade. Men man får ju se på de hinder som finns i samhället. Det är svårt att få jobb, idag krävs det erfarenhet för alla jobb.

Svårt att få bostad

Och de anställningsformer som erbjuds är oftast inte fasta jobb, utan vikariat, pooljobb och deltider.

– Det är också svårt att få bostad, eftersom många då inte har råd med hyran.

Själv kom hon till Sverige från Rumänien för tio år sedan. Hennes föräldrar är inte längre i livet och det är framför allt ena systern som tagit hand om Aura under hennes uppväxt.

– Jag kanske har lärt mig att jag måste ta tag i saker själv eftersom jag till viss del fått klara mig själv. Vi var inte fattiga, men min syster såg till att jag skötte skolan och lärde mig att man inte bara kan få saker, man måste jobba sig till det, säger Aura Baila.

FAKTA

Några röster ur nätdebatten

pojo, 53:

Problemet är att en del ungdomar vet att föräldrarna kommer med plånboken om dom blir utan pengar pga att dom sjukanmäler sig utan att vara sjuk. Dessa föräldrar som tror att dom ställer upp för sina barn inser inte hur dom förstör sina barn.

sotalapsi:

Aldrig att jag skulle anställa en ungdom om jag hade ett företag! Nyligen åkte jag buss och hörde hur en tjej på 20 - 30 år hela tiden pratade i mobilen. (Resan tog två timmar) Hon ringde sina kompisar som var på jobbet. De hade ju tid att prata tyckte hon! Och det långa samtalet, vem åker på att betala det, man kan bara gissa. Föräldrarna.

MrCrazyBananas, 23:

Skäms för att tillhöra -80 tals generationen ibland... Men som tur är, är vi alla inte BORTSKÄMDA SKITUNGAR!

RonnieColeman, 21:

Är det här verkligen så himla konstigt? Jag är själv ung och ser konstant andra ungdomar (främst tjejer) som livnär sig på att BLOGGA, mer än livnär, de gör detta och har väldigt bra med pengar. På andra sidan har vi killar som livnär sig på att spela datorspel (vi pratar att de har ut 30-40.000 i månaden). Dessa exempel finns runt omkring oss hela tiden. Är det verkligen så förvånande att någon inte vill gå ner i ett grustag med spade 8h om dagen?

caprica, 19:

Jag som själv är en 90 "talist" tycker det är en väldigt orättvis artikel! Klart de finns lata människor, det gör de i ALLA GENERATIONER! inte bara de som är födda på 80 & 90 talet. Jag som själv vill tjäna pengar och dryga ut mitt studiebidrag och lån har EXTREMT SVÅRT ATT FÅ JOBB! mitt första jobb på Burger King fick jag tack vare att jag kände chefen. Men nu? när jag flyttat och behöver ett nytt jobb så kan jag inte få det för att jag inte har någon utbildning. Man behöver utbildning till alla jobb idag! man säger att Gymnasieskolan är frivillig. visst men vilken 15 åring kan idag ärligt talat få ett jobb? För mig som gått ut gymnasiet, har ett bra högskoleprov i ryggen och håller på med en utbildning kan inte få något hur ska då en 15-åring kunna få jobb? Så kalla oss inte lata. Generalisera oss inte för de finns vissa (många) som faktiskt försöker.

kaffenarkoman

Finns ingen som helst anledning till att vara lojal mot arbetsgivaren. De är knappast lojala mot sina anställda. För övrigt finns det många födda på 80 och 90 talet som jobbar hårt. Många utan fasta anställningar utan är fast i vikariat inklusive timvik och bemanningsföretag som kör skiten ur en. Sen är det jävligt svårt att få jobb idag. Gäller att ha kontakter. Och inte ens då går det alltid.

empa11

Ren j*vla propaganda! Uttrycket "dra alla över en kam" har aldrig passat bättre in. Jag är 20 år, har hunnit med att sommarjobba i 3 år, jobbat heltid 1 år och nu utbildar jag mig till gymnasielärare, och jag lovar att det är fler i min ålder som hunnit med mycket mer än jag. Visst finns det alltid rötägg som är lata, men det kan ju omöjligt endast gälla 80+90-talister. Blir nästan arg av denna artikel, vill ni uppmana arbetsgivare att inte anställa unga?

Mumlans Ränder 2.0

När man läser kommentarerna så får man intryck att artikeln stämmer. Att flytta fokus från att vara självförsörjande till bortförklaringar som hur mycket en bloggare tjänar eller att vara timanställd. Det handlar om att försörja sig själv, för annars måste ju någon annan göra det.

ARTIKELN HANDLAR OM