”Vi var öppna med vår barnlängtan”

Andrea och Charlie Söderberg hymlade aldrig med provrörsbefruktningen

Aldrig panik Att skaffa barn blev en lång process för Andrea och Charlie Söderberg. ”Vi fick aldrig panik och lät aldrig vilja att skaffa barn ta över våra liv”, säger Charlie Söderberg.
RELATIONER

Lång väntan, en sjukdomsdiagnos och IVF-behandling.

Men Charlie och Andrea Söderberg tvivlade aldrig på att de skulle bli föräldrar.

– Vi hade inga tuffa dippar. Det var som en lång resa, vi visste bara inte när vi skulle komma fram, säger Charlie Söderberg, 35.

I en roddbåt utanför Norrtälje bestämde sig Charlie Söderberg, känd från TV3:s Lyxfällan, och hans fru Andrea Söderberg för att de ville ha barn.

Sex år har gått sedan dess, och när vi träffas på Charlies kontor är snart tvåårige Primus i full färd med att nyfiket utforska krukväxter och pappershögar.

– På den där roddturen bestämde vi att vi ville ha barn – med en gång, säger Andrea Söderberg.

Konstiga besked

– Så här i efterhand är det lite ironiskt. Vi trodde att vi kunde planera, att vi kunde bestämma månad, säger Charlie Söderberg.

När det efter drygt ett år inte blivit något barn, vände de sig till vården.

Andrea Söderberg visade sig då lida av endometrios.

Första steget blev därför operation.

– Det var så mycket konstiga besked åt höger och vänster. Ett tag var det osäkert om det gick att rädda Andreas äggstockar, säger Charlie Söderberg.

Men det gick vägen och så påbörjades hormonbehandling inför provrörsbefruktningen. För många en slitsam process, men paret Söderberg tycker att de klarade den ”väldigt bra”.

– Ett tag svävade vi i ovisshet och började prata om adoption. Men det märkliga är att vi aldrig hade några tuffa dippar. Visst var det jobbigt när andra fick barn och så. Men vi fick aldrig panik, säger Charlie.

”Vi behövde stöd”

Redan i roddbåten hade de bestämt sig för att inte hymla om barnplanerna.

När trampet av små fötter dröjde, blev den öppenheten än viktigare.

– Det är en konstig kulturell grej; man ska låtsas att man absolut inte vill ha barn förrän man varit gravid i ett halvår. Vi gjorde tvärtom, vi behövde omvärldens stöd och det fick vi, säger Charlie.

– Jag förstår inte ens hur folk som gör IVF lyckas smyga. Ett tag tog jag spruta varje dag, så jag kom med en liten kylväska på fester och så, säger Andrea.

Första IVF-försöket lyckades och i februari förra året var det dags. Andrea gick några dagar över tiden.

– Då höll jag på att gå upp i atomer! Det har aldrig snickrats så mycket därhemma som under dagarna före förlossningen, säger Charlie Söderberg.

Men han kom till slut, Primus. Och nu är det han som är nummer ett i familjen Söderberg.

En ny möjlighet

Om det ska bli en tvåa får framtiden utvisa. I en frys någonstans på Huddinge sjukhus finns i alla fall möjligheten i form av ett befruktat ägg.

– Även om vi bestämmer oss för ett barn till så är det inte helt säkert att jag lyckas bli gravid igen, säger Andrea Söderberg.

– Det beslutet måste vi ta så småningom. Vi har bara sett Primus framför oss. Och vet du, när jag träffade honom första gången var det precis samma kille som jag såg framför mig i roddbåten!

FAKTA

4 miljoner människor – och Nobelpris

Robert Edwards, England, belönas i år med Nobelpriset i medicin för att ha utvecklat IVF-metoden.

IVF (in vitro-fertilisering) betyder befruktning i provrör.

Det första provrörsbarnet föddes i England 25 juli 1978.

Hon är i dag 32 år och själv mamma till en pojke. Han blev till utan medicinvetenskapens hjälp.

Första svenska IVF-barnet föddes i Göteborg 1982.

De flesta landstingen har en gräns för IVF-behandling på 39 år för kvinnor och 55 år för män. På privata Linnékliniken är åldersgränsen 42 år.

1 av 10 har endometrios

Endometrios är en kronisk sjukdom som gör att vävnad som liknar slemhinnan i livmodern finns på andra ställen i kroppen, till exempel på äggstockarna. Ungefär tio procent av kvinnorna i fertil ålder tros vara drabbade. Sjukdomen kan göra det svårt att bli gravid.

Charlie & Andrea

Namn: Charlie och Andrea Söderberg.

Ålder: 35 och 31 år.

Barn: Primus, fyller 2 år i februari.

Bor: Södertälje.

Yrke: Charlie är ekonomicoach och programledare. Med start i november syns han i SVT som en av tre programledare för Plus. Andrea jobbar på SEB.