– Vår relation är ett projekt

RELATIONER
Foto: Peter Erlandsson
Gudrun Schyman och Jacques Öhlund.

  De hade stött på varandra flera gånger genom åren. Genom jobbet; som svensk-fransk och medlem i franska vänsterpartiet tolkade Jacques Öhlund ofta när Gudrun Schyman besökte Frankrike.

Ändå var det ju en enorm skillnad vid just det här mötet, en majkväll förra året. ”Det” hände.

– Det var efter en lång arbetsdag i Paris, säger Gudrun Schyman. Vi var på en tangoföreställning. Efter den frågade Jacques efter min adress. Och jag kände att: ”Här finns något att ta reda på?.”.

I dag har paret lyxen att bara hänge sig åt det goda i livet: kärleken.

– Vi har förkortat själva processen, säger Jacques Öhlund. När man är 20 år så ska man först köpa huset, sedan ska man se om man fortfarande kan vara tillsammans. (Skratt).

– När man är yngre är en relation så förknippad med önskningar och idéer, säger Gudrun Schyman. Man ska förverkliga sig själv, skaffa barn, och sätta bo och allt sådant. Allt det där har både Jacques och jag gjort. För oss är vår relation själva ”projektet”.

– Vi kan bara njuta och konstatera att det här är en oerhört stark känsla och djup kärlek.

En sak till: för första gången är – faktiskt – politiken ett plus, inte ett problem när det gäller det privata livet.

– Jag har aldrig lyckats få ihop det här med politiken och relationen, i de långa förhållanden som jag haft tidigare, säger Gudrun Schyman. Men i den här relationen har vi lyckats väva samman våra liv. Det är fantastiskt.

Enda problemet är att Jacques Öhlund bor i Frankrike.

Hur vårdar ni er kärlek?

– Det är viktigt, säger Jacques Öhlund. Kärleken är en levande sak. Vi skriver mycket och använder oss av den nya tekniken. Vi sms:ar varandra.

– För oss gäller det att hitta en vardagskontakt trots avståndet.

Hur firar ni alla hjärtans dag?

– Vi gör inget särskilt för att vara romantiska. Idén bakom kärleken och romantiken är att det inte ska vara avgränsade fält eller enstaka tillfällen. Utan att låta den vara en del av vardagen.

– Hon fick mig att skratta

Henry Bronett och Irena Purschke.

– På discot såg jag en enda tjej

Armand Krajnc & Maria Randowo.

Gudrun Schyman & Jacques Öhlund

Gudrun Schyman och Jacques Öhlund:

Ulrika Svensson