Kändisarna ligger runt – vi snackar

Foto: AP
Nyheten om att Sandra Bullocks ex-make Jesse James var otrogen spreds snabbt över hela världen. Tiger Woods vänsterprassel är en av de mest omskrivna otrohetsskandalerna i kändisvärlden.
RELATIONER

Var tredje man och var fjärde kvinna tros göra det.

Ändå pratar vi tyst om det – såvida det inte är en kändis inblandad.

– Kändisarna fyller en jätteviktig funktion, de ger oss möjlighet att prata om företeelsen när vi inte kan prata om våra egna erfarenheter, säger Ewa Katarina Holbye, författare till boken Prassel.

Journalisten Ewa Katarina Holbye har skrivit en bok om otrohet. – Alla frågar om jag har egna erfarenheter. Och jag gjorde faktiskt ett ärligt försök i min gröna ungdom men lyckades inte så bra, säger hon.

Att hoppa över skaklarna eller vänsterprassla.

Det finns många – ofta skämtsamma – omskrivningar för att ha en sexuell förbindelse med någon annan än den man lever i en relation med.

– Det är svårt att få säkra siffror, många mörkar och man misstänker att de mörkar inför forskarna också. Ofta sägs att var tredje man och var fjärde kvinna varit otrogna. Och det kan man nog räkna med – minst, säger Ewa Katarina Holbye.

Skvaller – eller stor tystnad

Hon har skrivit boken ”Prassel – om snedsteg och förhållanden vid sidan om”. Tanken var att ge en mer nyanserad bild av ett ämne som ofta blir föremål för sensationer och skvaller – eller stor tystnad.

– När det drabbar en själv anses det höra till privatlivet, det är väldigt skam- och skuldbelagt. När det handlar om andra, till exempel kändisar, får det däremot nästan ett underhållningsvärde. Men då har man missat vad det gör med människor och vilka konsekvenser det får, säger Ewa Katarina Holbye.

Boken innehåller bland annat berättelser från männniskor med egna erfarenheter av otrohet.

– Det jag vill beskriva är att det inte är en eller två som drabbas, utan minst tre, ibland ännu fler. Ibland är barn inblandade, säger Ewa Katarina Holbye.

Men främst är det bedragarens eget perspektiv hon vill skildra.

– De allra flesta som är otrogna mår väldigt dåligt av det. De har stora skam- och skuldkänslor. Självbilden får sig en knäck. De får inte bilden av sig själva att gå ihop, när de gör saker de inte kan stå upp för.

Tillfället gör tjuven

Den inte allt för omfattande forskning som gjorts i ämnet visar att män oftare är otrogna – och att de också tar lättare på sina snedsteg.

– Men det har slagit mig under arbetet med boken att de kvinnor som har egen erfarenhet av otrohet tar för sig lika mycket som männen. Det kanske är en myt som lever kvar, att män skiljer på känslor och sex. Det kanske har hänt något på senare tid, säger Ewa Katarina Holbye.

Utvecklingen på arbetsmarknaden har också gjort att kvinnor har ungefär lika stora möjligheter som män att vara otrogna.

– Tillfället gör tjuven och mycket talar för att det blivit lättare att vara otrogen. Har man ett yrke där man reser mycket och åker på konferenser är möjligheterna större än om man jobbar på ett lager.

Samtidigt menar hon att kvinnors vänsterprassel ses med än mer oblida ögon.

– I och med att kvinnor tar för sig mer och mer, kanske det också ändras så småningom. Men visst är det fortfarande så att kvinnor döms hårdare.

”Kändisarna har en viktig funktion”

Och de allra flesta kan räkna upp en rad politiker, idrottsstjärnor och skådespelare – alla manliga – vars otrohetsaffärer blivit vida kända och omtalade.

– Kändisarna har en jätteviktig funktion. De ger oss möjlighet att prata om ett fenomen som när det rör oss själva är omgärdat av stort hysch-hysch, säger Ewa Katarina Holbye.

Och kanske var det därför människorna intervjuade i arbetet med boken var så öppenhjärtiga.

– Jag är förvånad – och tacksam - att de var så öppna och delade med sig. Det kan man tolka som ett behov av att prata. Fast för många var det naturligtvis också jättejobbigt, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM