Hur länge ska internet få vara laglöst land?

Läs Åsa Erlandsons krönika

RELATIONER
Foto: STEFAN MATTSSON
Åsa Erlandson är Wendelas krönikör.

”Brinn i helvetet jävla subba.”

Veronica har förlåtit tjejen som skrev så på communityn Skunk.

Men inte Spray som står för sajten – nio år senare dyker den där meningen fortfarande upp när man söker på Veronicas namn.

Det är aldrig roligt att bli kallad idiot, fetto eller hora, men i verkligheten dör orden åtminstone ut. På nätet blir de en digital

tatuering.

När jag gick i mellanstadiet orkade Peter till slut inte längre. Han bytte skola för att slippa Terror–Magnus och alla oss

andra i den stora tigande massan som antingen inte begrep eller vågade ingripa.

Idag 25 år senare finns knappt chansen att starta på nytt kvar. I stället kan alla som vill på den nya skolan, hur långt bort

den än ligger, redan innan terminsstart läsa exakt hur ful, hjärndöd och misslyckad en sådan som Peter är.

Journalisten och författaren Katarina Wennstam intervjuade en flicka som sammanfattade det så här: ”Den första våldtäkten var i alla fall över på en timme. Men det som följde efteråt med allt skitsnack var som en andra våldtäkt som aldrig ville ta slut.”

En ny studie visar att det som upprör 9-16–åringar mest på nätet är mobbing.

Det ger hopp om smartare vuxna i framtiden. Alla som har varit inne på exempelvis föräldraforum kan se hur mobbingen frodas.

Och de senaste veckorna har människor som i alla fall är vuxna till åldern badat i nätets värsta kloaker: Tyler Clementi, 18, tog livet av sig efter att rums”kompisen” smygfilmade honom när han hade sex och lade ut på nätet.

Den 11 oktober bänkade sig hundratals svenskar för att kolla när en 21–åring hängde sig framför webkameran. Många hejade på.

Sådana dagar vill man bara stänga internet.

Skita i att nätet gör det enklare att boka tågbiljett och hålla kontakten med kompisar i USA. Bekvämligheten är inte värd ett skvatt i jämförelse.

Men mänskligheten är inte vackrare än så här, hur civiliserade vi än tror oss vara.

Förr var offentliga avrättningar ett stort folknöje och byns fähund visades upp på torget. Därför är det tjatigt men nödvändigt att än en gång fråga sig varför just internet ska vara laglöst land.

Varför det som är förtal i vanliga fall får fritt spelrum på nätet.

Varför andra länder till exempel klarar av att lagstifta mot att hetsa till självmord men inte vi.

Tanken om en totalt obegränsad yttrandefrihet är fin men tyvärr en utopi.

I alla fall så länge vi inte klarar av den.

Åsa Erlandson

ARTIKELN HANDLAR OM