”Det finns inga fasta tider”

Småbarnsmamman Hanna:
"Lunch vid lunchtid är det
bara att glömma"

RELATIONER
Foto: LASSE ALLARD
Hanna Björkstedt och Conrad, fem månader.

När föräldralediga Hanna Björkstedt och hennes fem månader gamla son Conrad kommer till intervjun är Hanna stressad och trött. Conrad sover i vagnen. De har varit vakna en gång i halvtimmen hela natten och fått vända hem en gång på vägen för att de glömt nappflaskan. Det är just det vi ska prata om, hans mat – och hennes.

Inga rutiner

För drygt ett år sedan åt Hanna, 25, lunch med sina kollegor på jobbet varje dag. I dag äter hon fortfarande lagad lunch men när den infaller varierar kraftigt.

– Lunch vid lunchtid kan man glömma nu, ibland äter jag vid fyra på eftermiddagen och middag två timmar senare, säger Hanna.

Det beror på om Conrad vaknar sent, då blir hela dagen förskjuten. Det finns inga fasta tider, men Hanna och sambon Johan kämpar med att vänja Conrad vid rutiner.

– Nu försöker jag ge honom gröt klockan elva varje dag och då försöker jag äta samtidigt. Men gröten går ju snabbare att laga än pasta och ibland blir Conrad grinig. Då matar jag honom och efteråt behöver han bytas på och sedan vill han sova, fast han inte somnar.

Småäter

Sådana dagar blir pastakastrullen lätt stående på spisen fram till eftermiddagen. Då är det lätt att småäta för att hålla blodsockret uppe. Men hon har ett knep för att fortfarande kunna snacksa hälsosamt.

– En skål kalla jordgubbar i kylen är bättre än choklad, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM