Väck liv i sexlusten igen – med ett piller

Experten: Rätt ämne kan hjälpa erektionsproblem

Foto: thinkstock
Har du svårt att fixa lusten på egen hand? Då kanske ett naturläkemedel är något för dig.
RELATIONER

Har du eller din partner tappat lusten? Bara lugn – vi vet vilka enzymer, vitaminer och exotiska örter som boostar sexlusten.

Aftonbladet Söndags panel har testat nio naturliga lusthöjare för både honom och henne, och ja, vi törs lova att det faktiskt finns receptfria piller som funkar och som kan ge ditt sexliv en hjälp på traven.

Det vanligaste ämnet i de receptfria preparaten är arginin, en aminosyra som ökar blodgenomströmningen till musklerna. Brist på arginin kan bland annat till leda till erektionsproblem.

– Det man kan göra då är att äta lusthöjande piller med just det ämnet, säger Stefan Arver, docent i endokrinologi vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

Det arginin gör är att det ökar nivån av kväveoxid i blodet vilket ledet till att blodkärlen vidgas. Ämnet är välkänt bland kroppsbyggare som använder det för att öka blodtillförseln till musklerna under träning.

Exotiska växter

Men lusthöjarna i Söndags test innehåller också andra ämnen, som malda rotfrukter, guarána och rosenrot.

Olle Wallner och Stefan Arver.

Tron på att vissa rötter och exotiska växter stimulerar sexlusten har funnits sedan urminnes tider.

– Många tror att det som kommer från naturen är bättre för kroppen än en massa kemiska preparat, säger Stefan Arver.

Försiktigt skeptisk

Och forskningen ger i viss mån folktron rätt. Rosenrot ökar enligt studier kvinnans känslighet i bröstvårtor och slida, och hos män sägs den öka blodgenomströmningen till penis.

Andra, som sexologen och tv-profilen Olle Waller, är försiktigt skeptisk till naturpreparaten.

– De lovar väldigt mycket men jag tror att det är någon sorts placeboeffekt. Om man skulle göra ett blindtest och stoppa ner piller i mat så tror jag inte att det skulle ha någon större effekt, tror han.

Samtidigt stressar vi mer än någonsin, vi ska hinna med familj, vänner och fritidsintressen och lusten kommer lätt i skymundan.

– Hur vi mår både fysiskt och psykiskt och hur vi har det i våra relationer har en större betydelse, säger Olle Waller.

Hetare än chili

Vid sidan om piller finns det flera ätbara saker som sägs få i gång lusten, som choklad och chili. I choklad finns det dopamin och det är ett ämne som ökar blodcirkulationen, och en god blodförsörjning i de nedre regionerna har stor betydelse för sexlusten.

Het chili stimulerar både blodcirkulationen och nerverna vilket gör oss känsligare för beröring. Enligt Olle Waller så är även alkohol en lusthöjande substans.

–Man brukar säga att alkohol i små mängder, till exempel vin får folk att slappna av men det beror också på situation och relation. Jag tycker att man ska försöka se på det som är runt omkring, det finns tusen skäl till att lusten kan klinga av, säger Olle Waller.

Sofia Söderberg

ARTIKELN HANDLAR OM