EU kräver fler kvinnor i styrelserna

RELATIONER

Stockholm (TT) EU-kommissionen upprörs av att bara en tiondel av styrelseledamöterna i bolag inom unionen är kvinnor. Utvecklingen går för långsamt, anser kommissionen, och hotar med att införa lagstiftning om kvotering i hela EU om företagen inte skärper sig.

Andelen kvinnliga styrelseledamöter har bara ökat med en halv procentenhet i EU under de senaste sju åren. I Sverige är cirka 17 procent av styrelseledamöterna kvinnor, enligt UC, och även här går förändringen långsamt.

I en debattartikel i Dagens Industri kräver kommissionens vice ordförande Viviane Reding snabbare framsteg: Kommissionen vill att minst 30 procent av styrelseledamöterna är kvinnor 2015. 2020 ska andelen vara 40 procent.

”Redo att ingripa med lagstiftning”

"Idealet vore att affärsvärlden nåt dit på frivillig väg. Men vi står också redo att ingripa med lagstiftning med början 2012 om det visar sig absolut nödvändigt", skriver Viviane Reding.

Ett av bolagen som saknar kvinnor i sin koncernstyrelse är svensk-schweiziska industrijätten ABB. Men på onsdagen berättade ABB att man är på väg att få sin första kvinnliga styrelseledamot: Ying Yeh, 62 år, som bor i Hongkong och bland annat är rådgivande styrelseledamot i AB Volvo.

– Vi befinner oss i en ganska traditionellt manlig bransch, och ibland tar det tid att hitta rätt kandidat. Därför är vi i dag glada över att styrelsen nu föreslår Ying Yeh. Dagens exempel visar att det med tiden blir fler kvinnor på toppositioner, säger Christine Gunnarsson, presschef på ABB Sverige.

Inte emot kvotering

ABB är inte emot kvotering, men föredrar att arbeta med jämställdhet på andra sätt, till exempel vill de ha minst en kvinnlig kandidat till sina chefstjänster. Andelen kvinnliga chefer inom ABB Sverige ökar stadigt.

– Och bland de elevingenjörer som vi tar in till vårt attraktiva traineeprogram är det numera oftast en majoritet kvinnor, tillägger hon.

TT