”Någonstans har jag en längtan efter att farsan ska dyka upp nykter”

En timme med Malena

RELATIONER

Patient: Krister, 35. Problem: Krister är rädd att hans pappa ska komma berusad till familjefirandet.

Samtalstid: 1 timme. Samtalspartner: Malena Ivarsson.

Foto: MARIA ÖSTLIN
Malena Ivarsson är socionom, auktoriserad klinisk sexolog och utbildad i jungiansk psykologi, ­hypnos och kognitiv terapi.

Krister är lärare och gift med Rebecca som är inredare. De har två små flickor som de satsar allt på. Krister har haft en stökig uppväxt med en pappa som missbrukade alkohol, hans föräldrar är skilda och under många år har han inte haft kontakt med pappan.

Men inför Kristers födelsedag ringde pappan och frågade om han fick träffa sina barnbarn och fira med familjen. Krister sa ja, dels för att han tycker synd om sin ensamme pappa, dels för att flickorna skulle få chansen att träffa sin farfar. Men han var rädd för att pappan skulle svika hans förtroende igen och bli full, precis som när Krister var barn.

Det här samtalet skedde innan födelsedagen, Krister var nervös för hur det skulle gå.

Hur har din pappa det med alkohol i dag?

– Suck, alkoholen har förstört hans liv och höll på att krossa mitt. Det var fruktansvärt att växa upp med en pappa som man aldrig visste var man hade. När han var nykter var han världens snällaste, men när han blev full drog han ofta i gång jobbiga gräl med mamma. Jag och min bror satt knäpptysta i ett rum för att slippa skriken och oljuden.

Det låter förfärligt och så ska inga barn behöva ha det. Barn har rätt till lugn och ro och trygghet. Hur tänker du nu om din uppväxt?

– Som barn fick jag inget skydd, jag fick vara vuxen i stället för att vara barn. Min pappa såg bara till sitt eget bästa. Jag lärde mig att när som helst kunde katastrofen vara ett faktum. En jul kastade han ut julgranen genom fönstret för han var förbannad. Jag lärde mig att hitta strategier för att undvika sammanbrott och kaos hemma. Det kändes som om jag alltid hade en pappa att hålla reda på. Inte någon som ställde upp för mig.

Jag förstår att det var en otrygg och svår barndom, som det kanske gör ont att minnas. Vad har det fått för konsekvenser för dig nu som vuxen?

– För det första så är jag nykterist, jag vill inte att mina små flickor ska ha det som jag har haft det med en pappa som de måste ta hand om.

Det är en väldig styrka att kunna bryta med ett sådant mönster och vilja skapa något nytt för dig och din familj. Särskilt som hela vår kultur är marinerad i alkohol.

– Helst hade jag velat hålla farsan borta från mitt liv, men någonstans har jag en längtan efter att han ska dyka upp nykter och fira med mig och min familj och vara en trevlig farfar för flickorna.

Det förstår jag, jag tror att det inom alla barn till missbrukande föräldrar finns en längtan efter att få möta den nyktra person som de inte fick lära känna när de var små.

– Jag hör på hans röst att han sluddrar när vi pratas vid i telefon, men han har lovat vid allt heligt att han ska komma nykter.

Tror du att han klarar det? Och räcker det i så fall för dig?

– Ja, bara att se honom nykter med mig och min familj skulle betyda så mycket för mig.

Då är det viktigt att du sätter upp gränser. En är att du säger till honom att om han ska komma får han inte lukta alkohol. Gör klart för honom en vecka innan att du inte släpper in honom om han har druckit. Och om han kommer och är full så säger du ifrån på ett vänligt sätt. Om man visar ilska så triggar det ännu mer ilska och det vill du inte ha på julafton.

– Vad ska jag säga om han ändå är full eller tar fram en flaska till middagen?

Om han är berusad när han kommer kan du till exempel säga ”jag tycker att det är tråkigt att du inte vill fira med oss, men det är ditt val. Du vet vad vi kom överens om”. Då måste han ta ansvaret för sitt beslut även om han försöker skylla ifrån sig. Du måste vara beslutsam för en alkoholist hittar alltid ursäkter för att han inte lever upp till sin del av avtalet. Han kan också försöka skuldbelägga dig genom att gråta eller bli arg. Fall inte offer för tanken att ”alla är ju här för att fira mig så jag vill inte göra någon i min närhet olycklig”.

– Men om flickorna börjar gråta och säger ”låt farfar stanna”?

Du måste förbereda alla på vad du och din pappa kommit överens om så att det inte blir några överraskningar. En annan bra sak är att du funderar över vilka förväntningar du har på hans besök. Du sa tidigare att du önskar att få uppleva ett nyktert möte mellan med din pappa och din familj.

– Ja, jag är verkligen rädd att han ska svika mig igen, i så fall blir jag dubbelt sviken eftersom det går ut över flickorna också.

Jag förstår det. Försök att ha realistiska förväntningar. Du har att göra med någon som kanske inte håller sitt ord så som du skulle vilja. En alkoholist är i grunden en väldigt omogen person för han har vant sig vid att bedöva sin rädsla och osäkerhet med alkohol. Mognad uppnår man bara genom att möta och stå ut med sina svårigheter utan att ta till bedövningsmedel.

– Omogen. Ja, det är en bra beskrivning på honom. Jag har inte tänkt på att alkoholen gör att han inte blivit vuxen. Jag kan nog klara det, för min egen del, men jag är mer rädd för flickorna.

Hjälp dem att hålla nere sina förväntningar också. Och glöm inte att det inte är riktat mot dig om han dyker upp onykter. Alkoholism är en sjukdom som tar sig sådana uttryck att man inte kan lita på personen.

FAKTA

Så säger Malena om deras samtal:

Är man anhörig till en alkoholist så måste man hålla på sina egna gränser även om det är födelsedagar eller jular. Och även om de dyker upp med ett leende på läpparna och presenter, men sluddrar och luktar alkohol så måste man stå fast vid det man sagt.

Kom i håg att du också förtjänar en trevlig födelsedag, jul eller midsommar. Tillåt inte din anhörige, hur mycket du än älskar honom eller henne, att ta det ifrån dig. Det kan komma andra semestrar, jular eller födelsedagar som du kan fira med dem när de förstått att du menar allvar med att de måste vara nyktra.

Att brottas med en alkoholist tar ofta mycket energi, det är viktigt att man tar hand om sig själv för annars kan man inte vara till nytta för någon.

Boosta dig oavsett om det är ett yogapass, en massage eller cykeltur, så stänger det av den tankesnurr som man så lätt råkar in i och som gör att man ger efter för skuldkänslor i stället för att fokusera på sina egna gränser.

Att hitta sin passion är också viktigt för anhöriga som ofta ägnat all tid åt att tänka på missbrukaren. Ta tag i något du brinner för eller hitta något nytt som du kan sätta tänderna i. Det kan vara vad som helst bara du känner att det är så roligt att det uppslukar ditt intresse.

När du hittar något nytt som du gillar så slutar missbrukaren att vara navet som allt snurrar omkring. Det är bra både för dig och för din anhörige.

Tre veckor senare: Vi ringer upp Krister

Jag ringer upp Krister efter födelsedagen och frågar hur det har gått.

– Nej, det funkade inte alls, säger han.

Pappan kom visserligen dit och var nykter, och hade med sig presenter till flickorna som blev jätteglada. Det såg ut att bli en lyckad familjeträff.

– Men under kvällen gick han flera gånger på toaletten. Han sa att hade problem med magen och jag misstänkte ingenting till en början. Men när han började bli högljudd förstod jag att han gick på toaletten för att hälla i sig sprit. Han försvarade sig med att han ville fira att vi kunde umgås igen. Så grymt patetiskt. Alla barndomsminnen kom över mig och jag blev rasande och skrek: ”Din jävla ynkrygg”. Men sen kom jag på att det bara skulle trigga hans ilska och att allt skulle bli värre och mina döttrar skulle få ett fasansfullt minne. Så jag gick fram och lade armen om honom och sa ”farsan, du har valt bort att umgås med oss, det här duger inte, nu kör jag hem dig” och han protesterade inte. Men han måste ha fått sig en tankeställare för nästa dag så ringde han och bad om ursäkt. Men för min del är det kört. Jag tänker inte bjuda hem honom igen förrän han kan visa att han sökt upp Anonyma alkoholister och varit nykter ett bra tag. Jag tycker synd om honom, men jag måste leva mitt liv och ta hand om min familj.