”Min fru kommenterar snygga killar”

Eva Rusz och läsarna ger råd i veckans relationsakut

1 av 2
RELATIONER

Ja. Rasmus gör rätt som säger ifrån, tycker Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz.

Varför?

– För att fruns kommentarer gör honom ledsen. Att kunna ändra beteenden som inte är bra för partnern och relationen är livsviktigt, säger Eva Rusz.

Rusz råder dig.

Vi har olika livshistorier. Alla har vi våra akilleshälar som gör att vi är sårbara på olika punkter. Fruns agerande behöver inte vara av ond avsikt, men hon har inte insikt i att hon gör honom ledsen, förklarar Eva Rusz.

– Hon kan ha gjort likadant i tidigare relationer, med den skillnaden att före detta pojkvänner kanske tyckt att det var kul, säger hon.

Rasmus behöver göra frun uppmärksam på att det är känslomässigt jobbigt för hans del när hon dreglar över modeller och tevekändisar.

”Mentalt filter”

Men för att öka sin självkänsla har Eva Rusz ännu ett råd att ge.

– En metod är att summera de positiva tecken han fått på att frun vill ha just honom. Han kan skriva ner alla bevis som talar emot att hon inte finner honom attraktiv. Hur ofta säger eller visar hon att han är den bästa mannen för henne?

Eva Rusz menar att de negativa tankar han har kan vara ett ”mentalt filter”, där han sållar bort allt som inte stämmer in på ens föreställning om något. Till exempel kanske Rasmus filtrerar bort allt positivt och kärleksfullt frun säger för att få rätt in att han inte duger.

– Han ska uttrycka hur han känner och vilka behov han har. Men var specifik, anklaga inte, säger Eva Rusz.

Känslan av att inte duga

I dag tycker sig Eva Rusz se att vi blir allt mer matade med föreställningar kring ideal som inte är realistiska. För vissa, både män och kvinnor, kan känslan av att inte duga om man inte är perfekt vara pressande. Den kan till och med skapa psykiska problem som ortorexi.

Personer som lider av ortorexi upplevs som karaktärsfasta, har kontroll över mat och träning och verkar leva ett sunt liv. De drabbade kan dock uppleva ångest eller otillfredsställelse när de inte lever upp till sina höga ideal, enligt information från KBT-teamet, ett företag som erbjuder kognitiv beteendeterapi.

– Det gäller att påminna sig själv att dessa ideal sällan ger en sann bild av människan, avslutar Eva Rusz.

ARTIKELN HANDLAR OM