– Hon fick mig att skratta

RELATIONER
Foto: Mikael Gustavsen
Henry Bronett och Irena Purschke.

  Cirkusprinsessan och cirkusdirektören. Så romantiskt. Nästan sagolikt. Året var 1999 och Irena Purschke hade kommit till Sverige för att vara med i bröderna Bronetts exklusiva föreställning, Cirkusprinsessan.

Hon uppträdde med det uppmärksammade repnumret: som kaxig punktjej som våghalsigt och skickligt tog sig upp och ner för repet.

Irena Purschke vann utmärkelsen och utsågs till årets cirkusprinsessa. Men hon vann Henry Bronetts hjärta också.

– Jag blir inte kär så lätt, säger hon. Jag blir det när jag lär känna en person. När jag såg Henry tyckte jag att han var attraktiv på en gång. Men jag föll för hans humor.

Henry Bronett berättar om ett ögonblick som han minns från deras första möten:

– Det var något i hennes minspel och hennes gester som var så likt mig. Det slog mig, någon gång under föreställningen när jag såg henne: ”Aha! Där är en till som är som jag!” Hon fick mig att skratta och känna mig hemma.

I dag bor de två i Stockholm. Men i sina yrken har de förstås hela världen som arbetsfält.

Hur håller ni er kärlek vid liv?

– Genom att hålla allvaret i kärleken vid liv, säger Henry Bronett. Det är viktigt att vi då och då tar en puls på förhållandet: ”Var är vi någonstans?” Att vi återgår till vad det är vi har lovat varandra i vardagen. Att göra roliga saker tillsammans är kul. Men det är inte det som håller en relation vid liv. Jag vill älska henne varje kväll när jag kommer hem.

– Jag mår bäst när vi har tid tillsammans, säger Irena Purschke. Det är fantastiskt när vi har en hel dag utan något inplanerat, när vi bara kan vara tillsammans. Men det har inte funnits så många sådana dagar under de här tre åren.

Hur firar ni alla hjärtans dag?

– För mig är det en amerikansk högtid, säger Henry Bronett. Men jag tycker att det är bra att man börjar föra in fler positiva händelser i Sverige. Vi behöver skratta och njuta mer. Men nu måste jag förstås hitta på något? 

– Jag tycker att det är bättre att göra en helgdag utav en vanlig vardag, säger Irena Purschke. Till exempel att gå till saluhallen och handla riktigt fina råvaror, och sedan gå hem och laga en riktigt god middag.

– Vår relation är ett projekt

Gudrun Schyman & Jacques Öhlund.

– På discot såg jag en enda tjej

Armand Krajnc & Maria Randowo.

Henry Bronett & Irena Purschke

Henry Bronett och Irena Purschke:

Ulrika Svensson

ARTIKELN HANDLAR OM