Mens – nu ska vi bryta tabun

RELATIONER

Lingonveckan eller Tant Röd.

I Sverige talar vi tyst – eller i omskrivningar – om det.

I andra delar av världen anses kvinnan oren medan hon menstruerar.

– I båda fallen handlar det om ett tabu som måste brytas, säger Kersti Standqvist på SCA som genom en kampanj vill få oss att ta ordet mens i våra munnar.

Foto: Ulf Höjer
Programledaren Eva Nazemson stod i direktsändning när mensvärken blev för mycket – och hon var tvungen att kräkas.

28 procent av kvinnorna i Sverige känner sig socialt hämmade av att ha mens.

– Det tycker det är besvärligt att jobba, det är besvärligt att gå i skolan där toaletterna kanske är smutsiga, säger Kersti Standqvist på SCA.

I andra delar av världen är siffran ännu högre. I Kina hämmas 80 procent av den kvinnliga befolkningen av sitt månatliga. I brist på hygienprodukter stannar många hemma.

– Därmed missar de utbildning eller arbete.

”Får inte vistas fritt i huset”

Och i andra länder anses kvinnan oren under menstruationen.

– I Indien där jag varit mycket får kvinnan inte vistas i alla delar av huset, hon får inte ta andra i hand eller laga mat, inte ens vattna blommorna.

I båda fallen, menar Kersti Strandqvist, handlar det om ett tabu som behöver brytas.

– Kvinnor måste få leva normalt även när de har mens. De måste kunna vara en del av vardagen och delta i samhällsutvecklingen.

”Enorm påverkan”

I det syftet har SCA startat en kampanj.

– Det är klart att det ligger oss varmt om hjärtat då vi jobbar med hygienprodukter. Och det kan låta banalt att få folk att prata om det. Men det har faktiskt en enorm påverkan bara att vi vågar säga ordet mens, säger Kersti Standqvist.

FAKTA

Läsarnas pinsammaste mensminnen

”Kastade tampongen över bord”

Det pinigaste minnet jag har är då jag var 16 år och hade träffat min nya kille. Vi var så kära och kåta båda två. Så när vi var ute med båten, hans storasyrras båt, så kunde vi inte hålla oss borta från varandra. Det jobbiga var att jag hade mens och använde tampong. Men när vi låg där i kojen på båten så kunde vi inte vänta längre. Han drog ut min tampong och lyfte på takluckan och hivade iväg den i vattnet. Det var bara det att hans syrra och hennes man satt och grillade uppe på land... Och undrade vad det var som kom farandes ur luckan på båten...

Anonym

”Jag fick mens över hela honom”

Det värsta minnet jag har var när jag förlorat oskulden och jag och min pojkvän började ha sex regelbundet. Jag red honom och allting gick bra tills det blev väldigt vått mellan oss två och luktade konstigt, så vi tog bort täcket och jag steg av honom. Då visade det sig att jag fått mens mitt i alltihop och det var blod över allt, på han mage, mina lår osv. Det var verkligen inte mysigt och jättepinsamt i just den stunden, men nu när jag tittar tillbaka på det så kan jag skratta :)

Mvh A

”Jag kräktes i skolan – och hela vägen hem”

En dag i 9:an i grundskolan. Hade en sån fruktansvärd värk att jag kräktes galla över nästan en hel korridor i skolan, och blev då hemskickad. Men det slutade inte där. På bussen hem kräktes jag ännu mer, över sätet, fönstret, golvet... Att det bara kom galla var ju för att jag hade för ont för att äta något. Det var riktigt jobbigt och pinsamt!

Kräkaren