Sexförbrytare jagas – hängs ut på nätet

Privatspanare låtsas vara unga flickor på chattforum

Foto: colourbox
RELATIONER

De utger sig för att vara flickor under 15 och sexchattar med män – för att sedan hänga ut dem på nätet.

Polisen är dock inte förtjust över ”privatspanarna”.

– De förstör vårt arbete. De gör ingenting som är bra och har inget annat syfte än att jävlas med andra människor, säger Jörgen Lindeberg, Rikskriminalpolisen.

I helgen pågick vad som antas vara en samordnad jakt på sexförbrytare på nätet.

Medlemmar i nätforumet Flashback utgav sig för att vara flickor under 15 år – och kontaktade män på olika chattforum. Uppgifter om männen publicerades sedan på bland annat Facebook.

– Det jag har läst av det här, innan tråden togs bort, har gått ut på att man tipsar varandra om rent brottsliga saker, alltifrån utpressning till misshandel mot de här männen, säger Jörgen Lindeberg på Rikskriminalpolisen.

Genom publiceringarna riskerar man också att göra sig skyldig till förtal eller brott mot personuppgiftslagen.

– Dessutom ÄR det inget brott när en 25-årig kille utger sig för att vara Stina, 13 år, och får en sexuell invit från en vuxen man. Lagen kräver att det ska vara ett barn under 15 för att det ska bli ett brott, säger Jörgen Lindeberg.

”De förstör vårt arbete”

Privatspanarna har också på nätet diskuterat hur man ska locka män till möten för att misshandla dem. Vissa har krävt pengar för att ta bort identifierande uppgifter de publicerat.

– De gör ingenting som är bra. De förstör vårt intensiva och framgångsrika arbete med att kartlägga de här männen. Vi har ett bra samarbete med många nätverkssajter. Om syftet är att sätta fast pedofiler så ska man låta polisen sköta det, inte bilda något slags medborgargarde, säger Jörgen Lindeberg.

Tror du att vi kommer få se allt fler uthängningar liknande det här?

– Det tror jag inte och det hoppas jag verkligen inte. Skampålen lämnade vi väl för hundra år sedan, säger Jörgen Lindeberg.

Brittiskt register

Dömda brittiska pedofiler finns nu sökbara i en databas på nätet.

Bakom sajten står en 35-årig dömd fotbollshuligan som under tre år samlat tidningsuppgifter, domstolsprotokoll, tips från allmänheten och uppgifter från ”hemliga källor” för att få ihop registret.

– Jag är stolt. Det är en bedrift och om det hjälper folk att identifiera sexbrottslingar i sitt bostadsområde, så har jag gjort något bra, säger Chris Wittwer till brittiska Metro.

Polisen menar att registret är oansvarigt och att Wittwer med det utsätter oskyldiga människor för risken att bli förväxlade och utsatta för hämndattacker.

ARTIKELN HANDLAR OM