”Vi kan göra precis vad vi vill”

Isabella ”Blondinbella” Löwengrip om 90-talisterna

Foto: Felipe MORALES
– Vi har det här extrema självförtroendet, säger Isabella Löwengrip om 90-talisterna.
RELATIONER

Säg ”ung entreprenör” och många tänker på Isabella Löwengrip – författare, föreläsare och kläddesigner.

Hon slog igenom med bloggen "Blondinbella" som tonåring, nu föreläser hon för företag om hur man bäst når fram till 90-talistkunderna.

– Jag har rätt bra koll på målgruppen. Vi är runt 900 000 90-talister i Sverige – och en tredjedel av dem läser ju min blogg.

Isabella Löwengrip, 20, känner igen sig i bilden som beskrivs i undersökningen som framtidsbyrån Quattroporte gjort om 90-talister.

– Min bild av 90-talisterna är att vi har det här extrema självförtroendet. Våra föräldrar har levt med jantelagen, men nu kommer en ny generation – speciellt tjejer – som tycker att vi kan göra och uppnå precis vad vi vill.

Kvinnliga förebilder

Att tjejerna lägger i en högre växel och vill lyckas tror Isabella Löwengrip beror på att samhället satsat på unga kvinnor.

– Det satsas mer på att främja kvinnligt företagande och att tjejer ska höras och synas i skolan. Jag hade själv lärare som var väldigt noga med att tjejerna skulle ta lika mycket plats som killarna i klassrummet – det gav resultat.

Starka tjejer att se upp till är en annan viktig framgångsfaktor.

– Min generation tjejer har haft många starka förebilder, allt från Ebba von Sydow och Sofi Fahrman till Carolina Klüft och Grynet som predikade ”Ta ingen skit!”.

– Vi tjejer rör oss också mycket i bloggvärlden och SER andra tjejer lyckas, då blir det tydligt att det går. "Jag vill också ha en egen skokollektion - som Kenza".

”Hårdare krav på tjejer”

Den lata "Laziness-trenden" hos de unga männen då? Isabella vill inte dra alla killar över en kam – men lite stämmer det, menar hon.

– Jag har bara en killkompis som är 90-talist och driven – och det är Anton Abele. Jag tror inte killar är lika stressade – eller att kraven på dem är lika hårda.

– Pressen är mycket hårdare på tjejer i dag. Det räcker inte att bara plugga på juristlinjen eller till civilekonom, du ska också ha en lyckad blogg, vara snyggt klädd, ha en egen lägenhet och läsa de rätta modemagasinen. Den stressen är jobbig, men den gör också att vi tar oss fram.

ARTIKELN HANDLAR OM