”Vi glömmer att engagera oss i samhällsfrågor”

Anton Abele om sin generation: 90-talisterna

Foto: Andreas APELL
– Jag kan hålla med om att tjejerna ofta är mer drivna, säger Anton Abele om framtidsstudierna som gjorts om hans generation.
RELATIONER

Anton Abele (M) är med sina 18 år den yngste riksdagsledamoten någonsin.

Trots det håller han med om att 90-talisttjejerna är mer drivna.

– De siktar snabbare in sig på ett yrke.

Vägen till Anton Abeles riksdagsplats gick via facebook-gruppen "Bevara oss från gatuvåldet" som snabbt fick 100 000 medlemmar, en manifestation med 10 000 besökare och mängder av krönikor och debattinlägg.

”Tjejer är mer drivna”

Han instämmer i mycket av bilden av hans generation.

– Jag kan hålla med om att tjejerna ofta är mer drivna, och att lathets-trenden tyvärr existerar. Det är svårt att generalisera, jag kan bara se till min egen bekantskapskrets. Killar i min ålder vill resa och leva livet, medan tjejerna snabbare siktar in sig på ett yrke.

”Vi engagerar oss inte”

Men en generation som kör i 180 på väg mot de egna målen missar något viktigt, enligt Abele.

– Det vi glömmer i stressen att lyckas och visa vilka vi är, det är att engagera oss i samhällsfrågor. Min generation kan gå med i en grupp på Facebook – eller skriva ett engagerat blogginlägg. Men det genuina engagemanget, att faktiskt gå ut och demonstrera eller skriva debattartiklar, det tycker jag att vi är dåliga på. Och det är synd, för det är en väldigt viktig bit.

– Jag hoppas att jag kan vara en förebild på det området. En enda person kan göra fantastiskt stor skillnad. Alla kan göra någonting.

ARTIKELN HANDLAR OM