Det går inte att stoppa dumhet

Läs Åsa Erlandsons krönika

RELATIONER
Foto: STEFAN MATTSSON
Åsa Erlandson är Wendelas krönikör.

Idag drar Carl XVI Gustaf en lättnadens suck över att Facebook inte fanns när han kurtiserade Camilla Henemark.

Jag kan inte släppa tankarna på hur hennes wall hade sett ut: ”Det gööööör inget att min nya kille hela tiden kallar mig Kära Pernilla, han e ju ändå min egen lilla kung!!”

Då hade det inte blivit någon skandalbok nu 14 år senare.

I stället hade Silvia slökollat sin iPhone redan morgonen därpå, skrikandes upptäckt alltihop och kungen fått säga ”Gumman, nu vänder vi blad.”

Facebook kallas socialt medium men med tanke på alla fyllekommentarer kanske det är tvärtom – det asociala mediet nummer ett som förstör vänskap, relationer och avskedar folk.

Min favorit är tjejen som plötsligt kom på att det var läge att säga några sanningens ord: ”OMG JAG HATAR MITT JOBB! Min chef är en pervers idiot!”

Fyra timmar senare kom svaret i hennes kommentarsfält: ”Hej! Hade du glömt adda mig? Du behöver inte komma in till kontoret imorgon.”

Killen som inför hela världen deklarerade att ”(förnamn, efternamn) har inte knullat på tre år” kände sig nog inte heller så attraktiv dagen efter.

Men inte en chans att fyllefilter skulle hjälpa.

Är man så full att man behöver testas fattar man inte det själv. Dessutom har det alltid funnits massor av andra sätt att göra bort sig på.

Förr fick till exempel lärare förklara för sina läkarstudenter att det var olämpligt att smuggla med sig övningskönsdelar och leka med på bussen hem från en blöt gasque.

Numera funderar skolorna på hur det kan regleras i deras internetpolicy.

Det går helt enkelt inte att stoppa dumhet.

I så fall måste vi även sätta alkolås på mejlen och uppfinna något slags avancerat akrobatiskt test som ska utföras hemma i hallen innan man får lov att lyfta sin vanliga telefon för att ringa sitt ex. Samt sätta på oss munskydd med grodfilter när vi går på krogen.

Dessutom tror jag faktiskt inte att det vore bra att rensa bort alla fyllesanningar, även om det gick.

Jag menar, vad skulle man annars skylla på om ens idiotkommetar var markerad med ”Den här statusraden är fyllefiltrerad”?

Nej, i stället borde Facebook lägga krutet på angelägna saker som ett filter mot:

* ENDAST GEMENER I STATUSRADEN

* Irr i ter ande av stavningar

* Detaljerade lunchrapporter

Åsa Erlandson

ARTIKELN HANDLAR OM