”Det får mig att vilja flytta ut till skogen”

Daniel Pernikliski om företag som registrerar anställdas toalettbesök

RELATIONER
Daniel Pernikliski är Wendela-krönikör.

”Storebror ser dig”-världen är utan tvekan verklighet, även om man kanske inte tänker på det särkilt ofta, eftersom man har vant sig och det har skett så gradvis. Använder man internet, mobiltelefon och Visakort så finns otroligt mycket av det man gör dokumenterat i någon form. Det blir som en dagbok för de som har nycklarna att öppna den.

Det kan man ju tycka vad man vill om, det är en del av den nya tiden och en del av samma kaka som också erbjuder smidighet, frihet och effektivitet på så många andra plan.

Men faran är att gränserna för vad som måste få förbli privat kan bli riktigt skeva.

I Norge har man gjort en undersökning om övervakning på arbetsplatser och hittat några fall som får en att må riktigt illa – fall av toalettbesöksregistrering, med bland annat personliga koder till toaletterna.

Det värsta fallet är en arbetsplats där kvinnorna tvingas bära röda armband när de har mens, så att cheferna kan ha överseende med flitiga toalettbesök.

Det kan ju knappast skyllas på tekniken, men väl på ett samhälle där man mer och mer accepterar registrering över vad människor har för sig.

När man inte längre kan gå på toaletten på sin arbetsplats så ofta man vill och behöver, utan att det noteras eller registreras, då har man tappat omdömet fullständigt.

Om man driver ett företag måste man självfallet ta hänsyn till resultat. Men om någon vantrivs så till den grad på sin arbetsplats att hon börjar okynnesgå på toaletten, då lär det också märkas på resultaten, och då är det resultaten man får diskutera. Och märks det inte på resultaten finns inget problem med toalettbesöken.

Dessa fall är ju extrema, men bara det faktum att det idag finns arbetsplatser i vårt grannland där människor sitter och håller sig, därför att det kan ses som opassande att gå på toaletten, får mig att vilja flytta ut i skogen.

ARTIKELN HANDLAR OM