”Visst är det tufft”

Emma Zetterberg lämnar USA för Etiopien – för att hjälpa fattiga kvinnor

Foto: ActionAid
– Jag har ju alltid gett pengar, men det är fantastiskt att få se vart pengarna går, säger Emma Zetterberg som åker till Etiopien med en välgörenhetsorganisation.
RELATIONER

Förra året byggde hon hus åt fattiga i Nepal.

Idag åker hockeyfrun Emma Zetterberg till Etiopien med en välgörenhetsorganisation.

– Men först ska vi springa ett stort lopp på hög höjd. Jag siktar på att överleva det, säger hon.

Foto: Mia Carlsson
Emma Zetterberg, tidigare Andersson, blev känd för svenska folket när hon var med i Robinson år 2001. Hon har även jobbat som programledare och sångerska. Nu satsar hon på välgörenhet.

För ett år sedan var Robinsonvinnaren och hockeyfrun Emma Zetterberg i Nepal på en resa anordnad av biståndsorganisationen Action Aid.

Då var det husbygge som stor på programmet.

Idag går resan till Etiopien.

– Först och främst ska vi springa The Great Ethiopian Run. Det är ett millopp som också handlar om välgörenhet. Man skänker en summa till ett vattenprojekt, säger Emma på telefon från London där hon mellanlandar på sin resa från Detroit till Addis Abeba.

Efter kraftansträningen åker Emma tillsammans med en representant från Action Aid på en fältresa.

– Vi ska titta lite på olika projekt för att jag ska få en större inblick i hur de arbetar. För mig är det ytterligare ett steg för att involvera mig i deras verksamhet.

Så du vill engagera dig ännu mer i välgörenhet?

– Verkligen! Absolut! Jag har ju alltid gett pengar, men det är fantastiskt att få se vart pengarna går. Och i Nepal fick vi vara med och bygga hus tillsammans med dem som skulle bo i husen. Jag kommer leva länge på den upplevelsen?

Vad gör du annars hemma i Detroit?

– Jag har lite olika projekt. Jag jobbar inte bara med välgörenhet i andra världsdelar. Amerikanerna är jättebra på välgörenhet, men jag tycker att de gör det på fel sätt.

Hur då?

– De vill gå på nån jättefancy middag där bara blomdekorationen på bordet kostar flera tusen. Och så sitter de där och dricker nån fin champagne. Men amerikanarna har en helt annan syn än jag och de flesta svenskar.

Tycker dom att du är galen som reser till Nepal och Etiopien då?

– Fullständigt galen. Jag åker som en backpacker. Men många är också jätteimponerade och tycker att jag är häftig som gör det. Visst är det tufft att åka till fattiga länder, men det ger så otroligt mycket.

Vad räknar du med för tid på milen då?

– Hahaha. Det är på hög höjd så det blir kämpigt. Men jag siktar väl på att överleva på en och en halv timme. De två senaste månaderna har jag sprungit en del, men jag räknar med att få stryk av OS-mästarinnan som också är med och springer.

ARTIKELN HANDLAR OM