”Han har varit otrogen - igen”

Eva Rusz och läsarna ger råd i veckans relationsakut

1 av 2
RELATIONER

Naturligtvis har Carin svag tilltro till en man som varit otrogen två gånger. Men hon måste ändå skilja antaganden från kalla fakta, tycker Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz.

– Att ta emot komplimanger betyder inte automatiskt att han är otrogen. Konfrontera honom med väninnans påstående, råder hon.

Carin funderar på att lämna sin man på grund av en otrohet hon inte vet säkert om den har skett. Innan hon gör något drastiskt måste hon fundera kring de fakta hon har om relationen som den ser ut idag, tycker Eva Rusz.

Är de känslomässigt nära varandra? Har de det bra?

– Om det är dåligt i relationen kan det vara en ”överlevnadsstrategi” från hans sida att ta emot komplimanger från främmande kvinnor mer än i vanliga fall. Det betyder inte automatiskt att han är otrogen, säger Eva Rusz och fortsätter:

– Vem skulle inte ha stannat upp och tagit emot en komplimang på krogen? Att vilja bli bekräftad och sedd är mänskligt.

Går att rädda relationen

Hon vill inte försvara hans tidigare otrohet. Men uttrycket ”en gång otrogen, alltid otrogen” stämmer inte, även om han har svikit Carin två gånger.

Trots det tycker Eva Rusz att det finns gott hopp om att rädda relationen.

– Det verkar som att han har erkänt sina handlingar. Carin säger också att: ”När det är bra så är det bra”.

De flesta vill vara sin partner trogen, om man får tro statistiken.

En stor undersökning gjord av Folkhälsoinstitutet visar att 80 procent av kvinnorna och 70 procent av männen vill leva i tvåsamhet utan att ha förbindelser vid sidan om.

Omkring 38 procent av männen och 23 procent av kvinnorna uppger att de har varit otrogna, enligt Helsingborgs Dagblad.

Om Eva Rusz vore Carin skulle hon ha känt både mannen och väninnan på pulsen, säger hon.

– Gör en temperaturmätning på relationen. Ta ett samtal med mannen kring hur de har haft det under det senaste året. Konfrontera honom med väninnans påståenden innan hon gör något så drastiskt som att skilja sig. Och fundera även över vad väninnan kan ha för syfte med att berätta det hon har sagt.

FAKTA

Veckans dilemma: Ska jag stanna eller gå?

Jag känner mig sviken, förbannad och maktlös. Min man har varit otrogen igen. Åtminstone om jag ska tro väninnan som såg honom på krogen.

Han skulle ta en öl med kollegorna efter jobbet. Sa han. Men det hon såg var något helt annat. Han stod och rålimmade på en ung tjej. Hon såg inte om de gick hem tillsammans, men hon tror det.

Han har lovat att det aldrig ska hända igen. Första gången var när vi var unga och nykära. Andra gången när jag väntade vårt andra barn. Då berättade han själv. Jag har inte konfronterat honom med det här.

Han är en jävla svikare, samtidigt älskar jag honom. När det är bra så är det bra. Jag grubblar. Ska jag lämna honom?

Att bli ensamstående med barnen skrämmer, men vad är alternativet?

Carin

ARTIKELN HANDLAR OM