”Innan hade jag alltid nära till tårarna”

När Jenny slutade med p-piller blev hon glad igen

Jenny Skilberg, 26, började med p-piller när hon var 14 och provade sig sedan igenom djungeln av hormonella preventivmedel i tio år. I dag har hon slutat – och upptäckt sig själv.
RELATIONER

Hon hade alltid en nedstämd känsla i kroppen och började ofta gråta utan anledning. Men det tog över tio år innan Jenny Skilberg, 26, förstod att det var p-pillren som fick henne att må dåligt.
– När jag slutade med hormoner helt och hållet blev livet ljust igen. Det är så otroligt skönt att få ha en harmonisk grundkänsla i kroppen, säger Jenny.

Jenny var 14 år och hade varit tillsammans med sin kille några månader när hon fick sin första p-pillerkarta.

– P-piller kändes som det enda alternativet. På sexualundervisningen i skolan var det liksom underförstått att det var p-piller som gällde om man var i ett förhållande och inte ville krångla med kondom.

Passade inte alls

Jenny fick p-pillersorten Trinovum som hon åt i någon månad. Men hon passade inte alls ihop med den och mådde dåligt psykiskt. En ångestattack blev droppen. Jenny ville inte stoppa i sig en enda tablett till. Hon gick tillbaka till vårdcentralen och fick recept på en ny sort.

ARTIKELN HANDLAR OM