”Han väljer datorn framför mig”

Sexologen Malena Ivarsson svarar på läsarfrågor om relationsproblem.

Malena Ivarsson är sexolog med över 30 års erfarenhet av att hjälpa folk med relationsproblem. Mejl: [email protected]
RELATIONER

”Hur kan man öka kvinnans lust?”

Du har skrivit i din spalt om något medicinskt preparat som ökar kvinnors sexlust men jag kommer inte ihåg vad det hette. Jag har provat det man kan köpa på hälsokost men utan resultat. När jag frågade min läkare så visste hon inte vad jag menade så nu står mitt hopp till dig.

Hoppas du kan hjälpa mig. Jag ska snart träffa min läkare igen och vill gärna ha svar innan dess.

Positiv

Malena svarar:

De medel som finns i hälsokosten är L-arginin bland andra. Men det är viktigt att man följer ordinationen och tar högsta dosen annars ger det inte önskad effekt.

Är du kvinna och över 40 år så har du bara hälften kvar av den testosteronnivå du hade när du var tjugo och det är testosteronet som triggar lusten. Du kan be din läkare att skriva ut Tostrex som har en anpassad dosering för kvinnor.

Men räkna med motstånd eftersom det är upp till varje enskild läkare att avgöra om kvinnor ska få medlet eller inte. Detta är enligt mig en stor brist inom den svenska vården, i USA är det självklart att skriva ut testosteron till kvinnor.  

”Är det fel att vilja ha sex ofta?”

Jag är 25 år och har en tjej som är 8 år äldre än jag. Vi har varit tillsammans i nästan fem år och i början hade vi det ganska bra.

Men hon vill inte ha så mycket sex, och jag älskar sex och vill ha det alla dagar, ibland flera gånger om dagen. Jag onanerar ofta och kollar på porr då och då. Är det fel på mig eller har jag något problem?

Lustfylld

Malena svarar:

Det är ju vanligt att man har olika lust till sex. Många män löser det med att onanera och kolla på porr. En del tjejer blir ledsna över det och känner att de inte duger så det är svårt att veta om du ska vara öppen med det eller inte. Annars är det ju bäst att kunna dela sådana saker med sin partner.

Ett annat problem med porr är att män ofta får en felaktig uppfattning om hur de ska tillfredsställa kvinnor. Porr är definitivt inte den bästa källan till sexualundervisning. Om du tittar mycket och tror att det är så kvinnor vill ha det så bäddar det för problem i verkligheten.

”Min man väljer datorn före mig”

Min man har förändrats sen vi gifte oss. I början var han uppvaktande och gav mig komplimanger och jag kände mig sedd och bekräftad. Nu sitter han mest framför datorn på kvällarna och säger knappt godnatt. Kan du hjälpa mig med några heta tips så att vi får fart på vårt sexliv igen?

Arg och frustrerad

Malena svarar:

Jag vet inte om jag har några särskilt ”heta tips” men en viktig motor i alla förhållanden är att man vill varandra väl. Då minskar risken att man börjar undvika varandra som din man verkar göra.

Jag tycker att du ska gå varsamt fram och föra fram ditt missnöje på rätt sätt. Berätta hur du känner när han undviker dig och fråga om du bidrar till något som gör att han gömmer sig bakom datorn. När han märker att du vill honom väl så är chansen stor att det hettar till igen.

”Han tappade lusten

när jag blev gravid”

Det talas mycket om att kvinnor tappar lusten är de fött barn, men i mitt fall är det tvärtom. Jag vill ofta men min man drar sig undan. Han tappade intresset när jag var i sjätte månaden och vi har inte haft sex på ett halvår nu. Hur ska vi lösa det här?

Nybliven mamma

Malena svarar:

Dålig lust hos män i samband med graviditet beror ofta på stress. Det är stressande för honom också att ställa om sig till att bli pappa.

Han kan också tycka att kvinnan förändrats och har svårt att tända på henne när hon blir mamma. Att lusten sviktar kan också vara första tecknet på depression.

Om ni haft slitningar i förhållandet så kan det också påverka sexlusten negativt och då stänger många män av sin sexlust för att undvika vidare svårigheter. Om du visar att du uppskattar och accepterar honom som han är så kommer nog hans lust tillbaka. Om inte så kanske han behöver kontakta en sexolog eller terapeut för att få hjälp att reda ut problemen.

ARTIKELN HANDLAR OM